Vi har ristet av oss koronatiltakene raskere enn iallfall vi hadde trodd for et halvt år siden. Det håndhilses, klemmes og koses som om det var sommeren 2019 igjen. Sprit er igjen primært blitt noe som inntas oralt, og ikke noe vi gnir utover hendene.

Riktignok er smitten nå på vei opp igjen, og Folkehelseinstituttet er ute med anbefaling om en fjerde vaksinedose for eldre og utsatte grupper. Det er fortsatt viktig at vi er obs på denne sykdommen, som preget livene våre så sterkt i nesten to år. Nye varianter kan komme og gjøre livet surt for oss igjen. Men strategien nå er at vi skal leve med sykdommen blant oss, ikke låse oss inne og håpe på at den blir borte.

Covid-19 skal ikke lenger få detaljstyre hva vi kan og ikke kan gjøre. Det er ikke nødvendig. Pandemien anses ikke lenger som et «alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom», som regjeringen formulerte det da tiltakene ble fjernet i februar.

Derfor er det folk tett i tett på badestrender og på idrettsarrangementer denne sommeren. Og derfor er kultur- og festivallivet i gang igjen for alvor. Forvent stor grad av trengsel og lav munnbind-tetthet under Solør Mart'n denne helga. Og tettpakkede folkemengder foran scenene og lave skuldre på den utradisjonelle og musikalsk interessante Odal Rock Festival.

På Kongsvinger Festning kan endelig den umiddelbare suksessen «Oberst Krebs og Jakten på Festningssverdet» settes opp igjen. Det er åpenbart etterlengtet. De to første forestillingene er utsolgt, og en ekstraforestilling er allerede på plakaten. Det er utrolig gøy at en lokal oppsetning slår til de grader an hos publikum.

Kulturlivet fortjener denne sommer-suksessen. Og vi fortjener alle en normal sommer, der det som opptar oss er hva vi skal gjøre i ferien, snarere enn å studere kart over røde, oransje og grønne land, eller hvordan det nå var.

Etter to somre med betydelige usikkerhet og begrensninger, varmer sola spesielt godt i år. God sommer!