Gå til sidens hovedinnhold

Visdomsord i lommeformat – klare til bruk

Sven R. Gjems leverte et fyldig manus, forlegger Terje Tønnessen kuttet og redigerte. Det resulterte i boka «Kort og Godt». De to tviholder på leseinteressen og skrivekløen.

Mangeårig journalist og forfatter Sven R. Gjems har stadig visdomsord og betraktninger han deler i bøkene sine. Nå har han samlet mange av disse imellom to permer og fått med seg forlegger Terje Tønnessen fra Kulturforlaget Brak. Det ble forlagets bok nummer 50 og Gjems sin bok nummer 30. I tillegg har han medvirket i en rekke utgivelser.

Skrivekløen er der fortsatt. Forfatteren og journalisten, som er i sitt 83. år gir seg ikke med dette, og har et manus ferdig til Grue Sp sitt 100-årsjubileum. Korona-perioden har han brukt til å pløye gjennom gamle protokoller for å samle partiets lokalhistorie i ei bok.

Og han har et manus på flere hundre sider liggende klart om Kirkenær sentrum.

Kort og treffende

Som et avbrekk var det også fint å gi ut boka med visdomsordene. De to bokmennene tenker på yngre lesere, og mener at her finner de noen små hverdagsglimt som de kan ta med seg videre.

– Jeg har alltid hatt sansen for korte og treffende utsagn, der budskapet er komprimert og likevel umiddelbart begripelig. Men som også appellerer til ettertanke. Derfor har jeg gjennom årene notert ned sitater fra folk med mer vett enn meg, sier Sven R. Gjems, som hver dag bruker tid i skriverstuen hjemme på Namnå.

Der ligger bunker med bøker som vitner om et langt forfatterskap, og fortsatt har han altså mye å bidra med.

– Jeg er klar over at få eller ingen tanker er originale og utenkt av andre før. I tillegg til bevingede ord og utsagn, finner man også små tekster av den type jeg kaller «materiale hentet fra min litterære verktøykasse». Det er en liten samling tekster med refleksjoner omkring vår eksistens og plass i det store fellesskapet, og noen gullkorn om kunst og diktning, sier Gjems.

Selv om omsetningen i det norske bokmarkedet faller, svarer Gjems følgende om hensikten med å skrive flere bøker:

– Jeg svarer som de sier på Toten: «Je gir mæ ælldri, og itte da hell» ler Gjems.

Fortsatt en lokal utgiver

Han er derfor glad for at Terje Tønnessen og Kulturforlaget Brak fortsatt gir ut bøker.

– Nå er det kun bare ett lokalt småforlag igjen, nemlig Brak. Når, eller dersom, også dette forlaget går inn, blir Innlandet ennå fattigere, sier Gjems.

– Jeg har en bokleser i huset, og hun humrer godt når hun leser i den nye boka til Sven R. Dette er små sitater som passer i ei bok i lite format. Det er en hendig bok, og trenger man et sitat, finner man det meste i denne. Dette er visdomsord og betraktninger i et lommeformat, sier Terje Tønnessen, og håper at fjorårets økning i bokkjøp vil fortsette.

– Jeg håper året som har gått, fortsetter å styrke leselysten til folk, sier Tønnessen, som selvsagt håper på flere manuskript ifra Sven R. Gjems.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.