Annonsørinnhold fra Odal Sparebank

Hva er dette?

Ida (23): – Hadde aldri trodd jeg skulle få boliglån

Annonsørinnhold fra

 Å kjøpe sin egen bolig byr på mange fordeler. Du har ditt eget sted. Du betaler ned på ditt eget lån, fremfor å betale leie hos noen andre. Samtidig kan du få med deg verdistigning på boligen.

Men for mange unge er det ikke enkelt å komme seg inn på boligmarkedet. Som student med dyr husleie og lavere inntekt kan det være vanskelig å spare opp nok egenkapital.

Den situasjonen satt også Ida Johanne Holen (23) i.

Hun flyttet hjemmefra allerede som 15-åring for å gå på videregående i Trysil. Videre fortsatte ferden til både Trondheim og Oslo. Hele veien har hun studert og samtidig betalt husleie. Selv om hun har jobbet ved siden av studiene har hun levd på et knapt budsjett. Å spare til bolig har vært vanskelig.

– Jeg har hatt høye utgifter på husleie siden jeg flyttet hjemmefra, og det føltes ganske meningsløst å betale på noe jeg på en måte ikke får noe igjen for. Jeg får jo tak over hodet. Men det blir ganske mye penger over lang tid. Så jeg har vært inne på tanken om å kjøpe noe eget ganske lenge, sier Ida.

– Men jeg hadde absolutt ikke troen på at jeg skulle få lån. Jeg er ung og student, så det virket vanskelig, legger hun til.

Fant huset sitt på Svullrya
Heldigvis finnes det muligheter. I vår kjøpte hun endelig sin første bolig.

Etter studietid i både Trondheim og Oslo, bestemte hun seg for å flytte hjemover og begynne på sykepleiestudiet i Kongsvinger. I vår så hun tilfeldigvis at det skulle være visning på et hus på Svullrya på Finnskogen.

– Jeg har delvis vokst opp der, og har familie der. Det er der jeg føler meg mest hjemme. Så da jeg så at det var et hus til salgs, måtte jeg bare prøve. Det er jo omtrent ingenting til salgs på Svullrya, sier hun.

Ida gikk på visning, følte at «her vil jeg bo» og gikk i banken for å høre om det i det hele tatt var håp. Det var det.

– Jeg fikk en lang og god prat med Maj-Britt Biller i Odal Sparebank. Det var mange spørsmål om inntekt og egenkapital, og egentlig alt mulig annet. Det var en slags bli kjent-fase. Så fikk jeg etterhvert beskjed om at banken var på min side, og da var det bare å legge inn bud, sier hun.

ODAL SPAREBANK

Odal Sparebank er en lokal, selvstendig sparebank med visjonen om å utgjøre merverdi for kunder og lokalsamfunn. Banken har fire kontorer – Sand i Nord-Odal, Skarnes i Sør-Odal, Kongsvinger og Kløfta på Romerike. Odal Sparebank har totalt 44 ansatte og 7,2 milliarder kroner i forvaltningskapital. Bankens kjerneverdier er offensiv, tilgjengelig og langsiktig. Odal Sparebank er, sammen med ca 66 andre sparebanker, eier av Eika-gruppen.

Ser bak tallene
Boliglånsforskriften sier at bankene som hovedregel ikke kan låne ut mer enn 85 prosent av kjøpesummen. Det betyr at kjøperen må stille med 15 prosent selv. Skal du for eksempel kjøpe bolig til to millioner kroner, må du selv stille med 300 000 kroner.

Bankene har imidlertid mulighet til å gjøre unntak fra boliglånsforskriften. Kvoten er på 10 prosent av utlånsvolumet hvert kvartal. Denne kvoten falt Ida inn under.

– Ida hadde ikke nok egenkapital, så uansett hvor hun hadde henvendt seg digitalt, hadde trolig alt stoppet for henne. Men ved at vi fikk tatt et personlig møte, får vi en mulighet til å bli kjent og se hva slags person som befinner seg bak tallene. Vi fikk et veldig godt inntrykk av Ida. Hun er jo en topp kunde, sier Maj Britt Biller, rådgiver i Odal Sparebank.

– Hva gjør at banken kan gi lån til en student?

– Ida har faste inntekter ved siden av studiene, som hun kan vise til over lang tid. Det gir en stabil økonomi. Ved at vi snakket sammen og ble kjent, fikk vi også innsyn i hvordan hun har klart seg alene siden hun var 15 år. Å kunne vise til at man har klart seg på et minimumsbudsjett, uten å ta opp en eneste krone i lån, forteller mye om forbruksmønsteret hennes, sier Biller.

– Vi ønsker jo ikke å utsette Ida eller andre for noe som ikke kan være bra for dem. Ved at vi ble kjent, fikk jeg en følelse på at det var hold i det hun sa. Jeg fikk et inntrykk av at dette er en person som vil beherske et lån, legger Biller til.

For banken er det viktig å gjøre en grundig vurdering av hvem som skal få lån innenfor avviket.

– Når vi gjør unntak fra regelen om egenkapital må vi vurdere hele totalpakken. Alt fra inntekt, personlighet og utdanning til huset og oppussingsbehov, sier Biller.

Hun forteller at Idas valg av karrierevei var avgjørende for lånet. Sykepleieutdanningen gir en trygg fremtid med gode muligheter for jobb. I tillegg var huset i god stand, uten behov for oppussing og med nylig renovert tak og drenering.

– Så er det viktig å si at det koster for Ida å gjøre dette her. Hun jobber mye ved siden av studiene, og gir en del av fritiden sin, sier Biller.

LES OGSÅ: https://www.glomdalen.no/odal-sparebank/okonomi-og-naringsliv/nyheter/tidenes-resultat-lokalbanken-gar-sa-det-suser/s/5-19-590872

Digitalt er ikke alltid lett
Biller har inntrykk av at låneprosessen kan være vanskelig for unge mennesker. Mange bankers låneprosess foregår over nett. Hun mener det er viktig at de unge ikke gir opp.

– Det er mye bra ungdom der ute. Ofte ser vi at unge mennesker ikke når frem, fordi de får et nei på de digitale flatene, så gir de opp låneprosessen. Jeg vil anbefale de som er i tvil om de kan få lån, om å komme innom banken til et personlig møte. Vi kan ta en samtale, bli kjent og se på mulighetene. Mitt mål er at kunden skal være like fornøyd uavhengig av om det blir et ja, eller et nei. Mine råd skal være innlysende, forståelige og behjelpelige for veien videre, sier Biller.

– Jeg føler meg veldig godt ivaretatt av Odal Sparebank. De har vært veldig flinke til å forklare hvorfor jeg må spare, eller gjøre slik og slik. Jeg får større forståelse for hva det vil si å ta et lån, og ha et lån, sier Ida.

Samtidig presiserer Biller at det kan være vanskelig å få lån.

– Det er håp om å få lån uten egenkapital, men vi ønsker ikke å gi noen falske forhåpninger heller. Det er viktig å understreke behovet for stabil økonomi, stabil inntekt og å kunne vise til en god økonomisk plan. Slik som Ida. Vi er avhengige av å bli kjent med kunden vår, snakke sammen og få innsyn i privatøkonomien slik at vi på et mest mulig ærlig vis kan gi et svar som er langsiktig, sier Biller.

For unge som er på jakt etter sin første bolig, tror Ida at det også er viktig at unge mennesker er realistiske til hva som er mulig å kjøpe.

– Man bør ikke forvente å kjøpe den råeste eller flotteste boligen med en gang. Det lønner seg å bygge seg opp. Jeg vil anbefale at unge som er på jakt etter bolig begynner med å ta seg en tur i Odal Sparebank, sier hun.

TIPS: Slik kan du få lån

  •  – Jeg tør å påstå at alle har et sparepotensial. Det er bedre å spare litt, enn ingenting, sier Maj Britt Biller i Odal Sparebank.
  •  Fast og stabil inntekt er viktig, slik at du har beviselig betjeningsevne på lånet. Hovedregelen sier at du ikke kan ha mer enn fem ganger inntekten din i lån.
  • Egenkapitalkravet er på 15 prosent. Skal du låne to millioner kroner, må du ha 300 000 kroner selv.
  • Har du ikke nok egenkapital kan realkausjonist være en mulighet. Det vil si, dersom du for eksempel mangler 200 000 kroner til egenkapital, kan banken ta pant i foreldrenes bolig.

Del artikkelen på Facebook