Gå til sidens hovedinnhold

Roper varsku før vinterferien

Artikkelen er over 4 år gammel

Den norske turistforeningen opplever mange uerfarne folk på tur i fjellet. Nå bes publikum om å tenke sikkerhet i vinterferien.

For mange begynner vinterferien mandag. Den norske turistforeningen (DNT) ber publikum tenke sikkerhet når de ferdes i fjellet. DNT har selv merket stor pågang til egne hytter og fellesturer.

– Det er kjempegledelig med så stor pågang, men vi opplever en del uerfarne folk på tur og ser at det er viktig å fylle på med friluftskompetanse så de kan ta ansvar for egen sikkerhet, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad til NRK.

Tor Olav Naalsund, observatør for snøskredvarslingen NVE, ber de reisende om å forberede seg godt.

– Vi skylder oss selv og hverandre at vi forbereder oss godt til ferien. Været og snødekke forandrer seg fra time til time, og det er opp til den enkelte å forberede seg slik at det ikke skjer uhell eller ulykker, sier han.

Skredfare

Før helgen varslet NVE om snøskredfare i fjellområdene i Sør-Norge. Søndag ligger varselet fortsatt på nivå 3 flere steder.

Det betyr at de som er på vinterferie og i fjellet bør ta sine forholdsregler. Vanlige turgåere bør holde seg unna skredfarlig terreng der det meldes faregrad 3, og være observant i nærheten av bratte skråninger eller fjellsider hvor skred kan løsne lenger oppe.

– Vi oppfordrer alle til å starte turplanleggingen på varsom.no, og planlegge turen i henhold til skredproblemene vi beskriver, sier snøskredvarsler Ragnar Ekker i NVE til NRK.

Fullbookede hoteller i vinterferien

Glatte veier

Politiet og Statens vegvesen ber bilister vise varsomhet på grunn av glatte veier flere steder i Sør-Norge søndag morgen.

Politiet i Hedmark sendte ut et OBS-varsel via Twitter søndag morgen om glatte veier og svært tett tåke. Også i Sør-Trøndelag er det glatt flere steder. Underkjølt regn i Oppdal har ført til at «entreprenøren er ute med alt mannskap og gjør tiltak», opplyser veivesenet.

Skadet i bakken

  Kneskader er mest vanlig i slalåmbakken ogutgjorde 35 prosent av skadene som krevde behandling etter uhell i slalåmbakken i fjor, ifølge en undersøkelse fra Storebrand.

Alarmsentralen har hentet inn opplysninger via SOS International om over 1.700 ulykker fra slalåmbakken under fjorårets skisesong.

Kne skader utgjør 35 prosent av de registrerte skadene. Deretter følger skader i underbein, ankel og fot.

56 prosent av de skadde var menn og 44 prosent er kvinner.

– Menn tar flest sjanser på de fleste områder i livet. Det ser vi også når det gjelder ulykker i trafikken, sier Linda Solbakken Grimnes, fagsjef for reiseforsikring i Storebrand.

Dataene er hentet fra skiulykker i Alpene, der nordiske turister var involvert. Selskapet mener tallene er representative for nordmenn.

 

Kommentarer til denne saken