Du trenger ikke å fortvile om du er gått tom for alkohol i påsken. For allerede i dag holder Vinmonopolet åpent.

Trond Midtsundstad er polbestyrer på Flisa. Her – som ved alle landets polutsalg vil det klirre i flasker igjen på påskeaften.

– Det er første gang vi har åpent påskeaften, etter at reglene ble endret. Julaften vil heretter være den eneste dagen polet vil holde stengt i framtida, sier Midtsundstad, som gjorde de første erfaringene med en åpen helligdagsaften på nyttårsaften i fjor.

Ingen blir nok overrasket hvis det er vin det går mest av. Uken før påske selger Vinmonopolet 2,1 millioner liter, ifølge NRK.

Det til sammenligning med cirka 1,3 millioner liter vin i en vanlig uke.

– Rødvin er den mest populære drikken året gjennom, men blir ekstra populær til påske. Rødvin er en typisk vinterdrikk; rødvinsandelen stiger i takt med synkende temperaturer, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til statskanalen.

I påskemåneden i fjor kjøpte nordmenn svimlende 5,5 millioner liter vin. Det tilsvarer en «påskekø» av treliterskartoner på 338 km (!) pappvin.

Også på Flisa er det rødvin i treliterskartonger som er mest etterspurt.

Boblene kommer

– Vi selger litt mer av alt, men rødvin øker betraktelig før påske. Så er det mange som vil slenge med ei flaske eggelikør. Det hører påsken til for mange.

– Hva med boblene? Er de ikke i ferd med å overta en større del av markedet?

– Jo, boblene overtar. Det er en tydelig trend, men som i så mange andre sammenhenger, er vi i dette distriktet litt sent ute med å ta nye trender. Ute i det øvrige markedet synker rødvinen dramatisk, til fordel for hvite viner, sier Midtsundstad.

Cava, prosecco og champagne er på full frammarsj. Også til maten.

Midtsundstad kan fortelle at det satses nesten bare på hvite viner i noen vinområder ute i vinlandene, og at det knapt nok plantes nye rødvinsplantasjer.

Tilpasser seg samfunnet

Grunnen til at Vinmonopolet holdt åpent på nyttårsaften i fjor, og påskeaften i år, er et vedtak fra 2014. Da fikk regjeringen flertall for at polet kunne holde åpent på høytidsaftener.

Frem til sist nyttårsaften var det imidlertid ikke enighet om en ny tariffavtale mellom Vinmonopolet og de ansatte.

– Dette er et grep for å imøtekomme kravet om et åpnere samfunn. Den utvidede åpningstiden vil nok neppe føre til at salget øker, men det vil flytte på seg. Og det vil styrke oss i konkurransen om kundene, sier Midtsundstad.

Butikken på Flisa ble pusset opp før påske, og polbestyreren er en aktiv forkjemper for lokal handel. Også på polet, hvor grensehandelen er merkbar. Omsetningen har i en periode hatt en nedgang på 8–10 prosent. Nå er dette rettet opp noe, men fortsatt ligger omsetningen 4–5 prosent under tidligere omsetning.

For å holde butikken i samme polkategori er det viktig for flisabutikken å holde omsetningen oppe.

– Vi tilhører nå polkategori 3, og hvis vi må gå ned en kategori, vil utvalget bli redusert. Alle kunder ønsker jo et godt utvalg, sier Trond Midtsundstad.