Synger inn salmeboka

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

KONGSVINGER: Salmene gjenfødes i «sakte-TV». Nå skal det synges i to døgn i strekk.

DEL

I dag er det salme ved reisens slutt for Glåmdal Salmekor.

– Når vi kommer inn til Trondheim, synges det etter planen julesanger direkte. Det kan bli skikkelig stemningsfullt, sier initiativtaker Jan Byfuglien.

Avslappende

Koret er 34 personer fra Odalen, Hof, Brandval, Kongsvinger og Austmarka.

– Det gjør noe med deg når du synger, du kan være aldri så sliten og kje etter en lang dag. Men når du synger, så blir du så lett og glad etterpå, sier jentene i koret.

Vi skriver «jenter», dette er en munter forsamling av kvinner. Mennene stemmer i, men de er forsvinnende få. Kanskje den katolske biskop John Willem Gran hadde litt rett i at «de fleste menn dør når de er 40 og begraves når de er 80».

– Det er så trist, vi ser det i koret «Sølvstrupene» også. Hvor er alle mannfolkene? Kvinner trener, de engasjerer seg i lag og foreninger og synger i kor. Men hvor alle menn? Foran PC`n og TV-en? sier Jan Byfuglien og ser utover den sprudlende gjengen.

De tar salmene på strak arm mens dirigent Kalina Dimitrova løper fra pianoet nede i kirkerommet til orgelet på galleriet.

– Husk at vi må følge organisten i Vår Frue kirke, jeg kommer til å stå nede og dirigere dere, sier Kalina.

Fra alle tider

«Da Jesus satte sjelen fri» er et håndslag til pinsebevegelsen, som står så sterkt i distriktet.

– Men vi slipper «Sjunga om min Jesus» på kvensk, en nydelig salme, ukjent for oss, men svært vakker i svensk oversettelse, sier koristene, noen fra Kommuneklang, Austmarka Bygdekor og Sølvstrupene, andre er kommet til på eget initiativ.

– Jeg sang i kor i 30 år, dette er utrolig moro, sier Berit Bjørklund fra Odalen.

– «Sakte-TV» er rett og slett genialt. Som konsept kan det tilpasses så å si alle land og kulturer, sier Thomas Selvaag, kreatør og tekstforfatter i Leidar i Kongsvinger.

– Sakte-TV har mange av de samme elementene som en klassisk historiefortelling, én lang overhengende fortelling og flere bi-fortellinger. Hurtigruta er reisen fra Bergen til Kirkenes og den lange historien, og vi får mange små bi-fortellinger underveis. Det samme ser du i episke historier som Odysseen av Homer helt til vår tids moderne såpeoperaer.

Selvaag mener NRK er de eneste som kunne gjennomført konseptet sakte-TV.

– NRK står i en særstilling når det kommer til å være fri fra kommersielle interesser, andre ville sikkert ha kvalt ideen allerede i fødselen, mener han.

Maraton-sang

«Salmeboka minutt for minutt» går direkte fra Vår Frue kirke i Trondheim, 200 kor fra hele landet synger fra fredag formiddag klokka 12.00 til midnatt søndag.

Dette er 60 timer med direktesendt TV, dette er «sakte-TV» med en hastighet på 15 salmer i timen.

Glåmdal Salmekor er 34 sangere fra hele distriktet, de og Strindakoret synger direkte fra lørdag ca 13.00; salme nr. 378 «Da Jesus satte sjelen fri», salme nr. 379 «Sjunga om min Jesus», salme nr. 380, «Herre, du har reist meg opp» og salme nr. 381 «Takk at du tok».

Artikkeltags