Gå til sidens hovedinnhold

En vanskelig beslutning

Artikkelen er over 5 år gammel

Litt over halvparten av nord-odølingene sier nei til E.ONs planer om vindmølleparker på Songkjølen og Engerfjellet, viser en meningsmåling InFact utførte for Glåmdalen denne uka. Fire av ti er for prosjektet, resten (8,8 prosent) har ikke tatt noe standpunkt i saken. Selv med en feilmargin på maksimalt 5,4 prosent, er det ingen tvil: Et flertall av dem som har tatt stilling til prosjektet, er negative til en vindkraftutbygging på inntil 47 vindmøller.

Men flertallet er ikke så overveldende at det feier all tvil av banen før tirsdagens kommunestyremøte; for anledningen lagt til storsalen i Milepelen. For kommunestyrets representanter blir folkets mening ett av mange momenter som må tilleggs vekt. Naturinngrepene gigantutbyggingen vil medføre er vesentlige, det samme er ulempene for beboere og hytteeiere i nærområdene. Så kommer spørsmålet om en kommune som Nord-Odal kan ta seg råd til å takke nei et industriprosjekt som vil gi 200–250 arbeidsplasser i en anleggsperiode på halvannet til to år, som kan generere rundt ti millioner kroner årlig i skatteinntekter, som kan gi en lokal verdiskaping (ifølge utbygger) på 33–88 millioner kroner i utbyggingsfasen og som E.ON har krydret ytterligere med løfter om millioner til skianlegg og nasjonalt vindmøllesenter.

En ringerunde Glåmdalen gjorde til kommunestyrerepresentantene fredag dreper heller ikke hele spenningen før vindmølle-thrilleren tirsdag. Elleve representanter sier de skal stemme ja, seks sier de vil stemme nei, sju vet foreløpig ikke hva de kommer til å stemme, mens én ikke tok telefonen da Glåmdalen ringte i går. Det går altså mot et ja-flertall, tross folkemeningen, men avgjort er det ikke.

Det er en historisk beslutning som skal fattes neste uke. Milliardprosjekter kommer ikke ofte til kommuner som Nord-Odal. Sterke følelser er i sving. Konklusjonen til kommunestyret kan skape sår det tar tid å lege. Dette blir en krevende test for det nyvalgte kommunestyret. Men så er det da også vanskelige beslutninger de er valgt til å fatte.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.