Regjeringen dropper nasjonal rammeplan for vindkraft

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Etter massiv motstand fra kommunene vil regjeringen skrote NVEs forslag om en nasjonal ramme for vindkraft på land.

DEL


– Det skulle være et konfliktdempende tiltak, det har det ikke vært med de svarene vi ser. Derfor har vi tenkt å legge vekk denne nasjonale rammen og si at vi ikke skal ha noen nasjonal ramme for vindkraft fremover, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Det har kommet over 5.000 høringssvar om forslaget til nasjonal ramme for vindkraftutbygging på land som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) la fram i april.

Der pekte NVE ut 13 områder som direktoratet mener er de mest egnede for vindkraft på land i Norge. 98 kommuner har areal innenfor de 13 områdene.

Tårene kom da de så anleggsplassen på Finnskogen

Flertall sier nei

I høringsrunden har 56 kommuner svart. 49 kommuner sier klart nei til vindturbiner, blant dem samtlige kommuner i Vestland fylke som er berørt av den nasjonale rammen, mens tre kommuner er skeptiske.

Ifølge en oversikt fra Klassekampen i september, sier 78 av 101 kommuner som har områder velegnet for vindkraft på land, nei til utbygging, mens bare fem sier ja. 18 har ikke svart eller vet ikke.

Også Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner (LNVK) mener NVE-planen «i foreliggende form bør skrinlegges.» LNVK samler 47 kommuner som har eller hvor det er planlagt eller gitt konsesjon for vindkraftverk.

Ber retten stoppe vindkraft – frykter ubotelig skade i naturen

Fylkesmannen går god for vindvedtak


På vent

Alle konsesjonssøknader om vindkraft som ligger til behandling hos NVE, har ligget på vent under høringsrunden. Nå er ventetiden ytterligere forlenget inntil det har kommet en avklaring på endringer i konsesjonssystemet, varsler olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

– Når vi inviterer til å få innspill, så har vi jo også til hensikt å lytte. Det er det vi gjør, og vi ser et behov for å gjøre noe med konsesjonssystemet nettopp for å gjøre et godt system enda bedre for å forebygge konflikter som vi har sett det har vært rundt enkelte utbygginger av vindkraft, sier Freiberg til NRK.

Han varsler full gjennomgang av konsesjonssystemet.

–Tidsfrister, involvering av kommunen og detaljnivået er ting som vi ser om det er grunnlag for å se på og gjøre bedre enn det er i dag, sier Freiberg.

Vindkraft-klagerne fikk ikke medhold

Lokalt veto mot vindkraft tas opp i Stortinget

Sprikende syn

Blant partiene på Stortinget er det ulike meninger om saken. Både Frp, Senterpartiet og KrF mener kommunene må ha vetorett, mens Ap vil tillegge kommunens syn stor vekt, men ikke gi kommunene vetorett.

Rødt sier i et landsmøtevedtak nei til nye vindkraftparker på land, mens SV tidligere har sagt at de vil ha en pause i vindkraftutbygging til en nasjonal ramme er på plass.

Nå frykter partiet at uten en helhetlig plan vil faren øke for at vindkraftutbyggingen skjer bit for bit uten å ta vare på verdifull norsk natur.

Også Naturvernforbundet advarer mot en «planløs og uhemmet» utbygging uten en samlet plan.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken