Kvaliteten på tyske viner øker stadig. Det norske markedet er fylt til randen av godbiter, og det dreier seg ikke bare om riesling. Ukas rett passer best sammen med lette, lyse, aromatiske drikker. Både øl og hvitvin kan egne seg, og mitt valg falt på vin.

Rent strukturelt er det tre ting å ta hensyn til når drikke skal velges til retten. Det første og enkleste er selve svinenakken. Svinekjøtt passer i utgangspunktet både til hvitvin, rødvin og øl – så lenge drikken du velger, har nok konsentrasjon, syrlighet og/eller tanniner til å rense munnhulen. De to neste elementene er både mer problematisk og mer spennende, og er knyttet til sausen.

Sausen er som en symfoni av aromatiske, syrlige, søte og lett bitre sitrusfrukter. Her må drikken takle både det eruptive duftbildet og sitrusfruktenes smaksmessige sammensetning. Når sausen også har en snert av sterk chili, trenger man en vin med både moderat alkohol og litt sødme.

Retten har et duftbilde som passer perfekt til en klassisk Sauvignon Blanc. Utfordringen ligger i at de fleste viner laget på denne druen er knusktørre og derfor lett kan bli litt stramme i møtet med rettens innslag av chili. Løsningen ble en tysk variant av druen.

Vår utvalgte vin er fra det tradisjonsrike vinhuset Von Winning, som har produsert vin i og rundt Deidesheim, i hjertet av Tysklands nest største vinregion Pfalz, i generasjoner. Sauvignon Blanc II 2015 (varenr. 3905401, kr 149,50 butikkategori 6) har egenskaper som er som skapt for ukas rett. Når jeg stikker nesen i glasset, er det som å være midt i en sitrusfestival der grapefrukt, lime og sitron spiller opp til dans. På smak er vinen lett og ungdommelig, med litt restsødme som balanserer den viltre syrefriskheten. Vinen er utrolig vellaget, og selv om dette på ingen måte er verdens beste utgave av denne druen, er den veldig god i forhold til pris. Vinen tåler lett sammenligning med de beste Sauvignon Blanc-vinene i samme prisklasse fra mer åpenbare adresser som New Zealand og Frankrike.