Det er rådgiver Ingvild Herberg som sier dette i en pressemelding.

– Det kan se ut til at villsvinet har kommet for å bli. I Akershus, Østfold og Hedmark har man i senere år sett en økning i antall dyr i skog og utmark.

 

Svartelistet

Flere flokker fra Sverige kommer over grensen, og nå sier Herberg at det er på tide å finne gode måter å forvalte villsvinet.

– Dyret er et yndet mål for mange jegere, og kjøttet er en delikatesse, sier Herberg. I steinalderen var villsvinet en naturlig del av norsk fauna. Bestanden døde trolig ut for over 1000 år siden som følge av kaldere klima, økt jordbruk og jakt.

Dyrene kan gjøre mye skade på avlinger, og er generelt sett på som uvelkomne i vår faunea

– Noen ønsker arten vekk fordi den er oppført på svartelisten. De mener den har stort skadepotensial, mens andre synes villsvinet hører til i vår natur, sier viltforvalter Åsmund Fjellbakk hos Fylkesmannen i Østfold.

– Selv om villsvinet byr på noen problemer, mener jeg vi må innstille oss på at arten er blitt en del av norsk fauna i noen områder. Lokalt kan villsvinbestanden og skadeproblemet håndteres gjennom samarbeid mellom grunneier, jordeier og jegere, sier han.

Villsvin skutt i Elverum 

Dyr kilospris

Villsvinet kan ha en kilospris på 400 kroner i svenske butikker, noe som gir stor interesse blant norske jegere.

– Som ved all annen jakt kreves regler og retningslinjer som ivaretar etikk og sikkerhet. I noen områder kan det oppstå interessekonflikter mellom jegere og jordbrukere om hvor mange dyr man ønsker, sier Ingvild Herberg ved Norsk skogmuseum.

Et voksent villsvin veier rundt 100 kilo. De gjemmer seg gjerne i skog og kratt, og jakten er tidkrevende og intens. Jegeren må ofte skyte på nært hold.

Villsvin påkjørt og drept på E16: – Tidenes første villsvinpåkjørsel i kommunen

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis.