Gå til sidens hovedinnhold

– Det er et gullegg å gå yrkesfag. Du er garantert læreplass!

Artikkelen er over 2 år gammel

Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) og fylkessjef Tore Gregersen sier at elever som går på yrkesfag og som har bestått vg1 og vg2, nærmest er garantert læreplass uansett hvilket fag de utdanner seg i.

De håper så mange som mulig søker seg til yrkesfag ved vårens opptak i de videregående skolene.

I år etter år er det blitt sagt at det er for få læreplasser til yrkesfagelevene i videregående opplæring, men dette har endret seg.

 NHOs kompetansebarometer viser at bedrifter i Hedmark i større og større grad etterspør fagarbeidere og fagskolekandidater. Det betyr også at det blir flere læreplasser.

– I 2017 formidlet vi læreplass til 848 yrkesfagelever fra Hedmark, opplyser Tore Gregersen, fylkessjef for videregående opplæring i Hedmark fylkeskommune.

– Et gullegg å gå på yrkesfag

Både Gregersen og fylkesråd Gjestvang sier at alle yrkesfagelever som har fullført vg1 og vg2 i sine respektive fagutdanninger, er så godt som garantert læreplass.

– Budskapet vårt er enkelt. Består du 2. klasse på videregående skole, får du læreplass. Det gjelder i alle fag. I tillegg er man så godt som garantert jobb dersom man har fagbrev. Det er rett og slett et gullegg å gå på yrkesfag, sier Gjestvang.

– I flere bransjer er det svingninger, for eksempel i byggebransjen. Når det er nedgangstider, er det de med fagbrev som står sterkest. Det er også et argument for å ta fagbrev, påpeker Gregersen.

Årsaken til at de to fylkestoppene går ut med dette nå, er selvsagt at fristen for å søke videregående opplæring nærmer seg. Den er 1. mars.

Bedriftene ønsker fagarbeidere

Gjestvang håper flere søker seg til yrkesfag på bekostning av studiespesialisering.

Grunnen til det er den store etterspørselen etter faglært arbeidskraft i bedriftene i Hedmark. Over 60 prosent av NHO-bedriftene i Hedmark opplyser at de har behov for folk med fullført yrkesfagutdanning de neste fem årene.

Det er hvert år mellom 6.500 og 7.000 elever som går på de videregående skolene i Hedmark. Det er rundt 2.400 elever som i år går fra ungdomsskole til videregående opplæring. Vanligvis er det snaut halvparten som søker seg til yrkesfag, mens den andre halvparten satser på studiespesialisering.

Nyhetsbrev fra Glåmdalen

Abonnér på Glåmdalens nyhetsbrev og få alle dagens viktigste nyheter rett i mailboksen hver kveld.

Da får du også oversikt over hva som skjer i kveld.

 

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.