Færre søkere til videregående skoler - frykter for tilbudet flere steder

VANSKELIG: Fylkessjefen for videregående opplæring, Tore Gregersen, sier synkende søkertall skaper vanskeligheter for flere av de videregående skolene i fylket. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

VANSKELIG: Fylkessjefen for videregående opplæring, Tore Gregersen, sier synkende søkertall skaper vanskeligheter for flere av de videregående skolene i fylket. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

Artikkelen er over 2 år gammel

Antall søkere til de videregående skolene i Hedmark fortsetter å synke. Tore Gregersen, fylkessjef for videregående opplæring, sier flere skoler, blant annet Midt-Østerdal videregående skole, står foran en krevende situasjon.

DEL

Søknadsfristen for videregående opplæring gikk ut 1. mars. Det er i år 7.195 søkere til de videregående skolene i Hedmark. 6.389 av dem har ungdomsrett. Tilsvarende tall i fjor var 7.412 søkere. Da var det 6.536 søkere med ungdomsrett.

Hovedårsaken til at søkertallene går ned, er mindre ungdomskull.

Holder tilbake tallene for hver enkelt skole

Gregersen vil foreløpig ikke gå ut med søkertallene for hver enkelt skole, siden det fortsatt knytter seg stor usikkerhet til dem.

Det er også usikkerhet til hvor mange elever som både har søkt offentlig videregående skole og på den private Wang Toppidrett i Hamar. Her ligger det en reell fare for at søkertallene til de offentlige videregående skolene er ytterligere svekket.

I fjor var det stor dramatikk rundt Midt-Østerdal videregående skole på Koppang på grunn av lave søkertall. Selv om Gregersen ikke vil si noe spesifikt om søkningen til skolen nå, legger han ikke skjul på at det igjen kan bli en krevende situasjon.

Endelig vedtak i april

Også andre skoler enn Midt-Østerdal opplevde å måtte kutte i tilbudet i fjor. Det vil skje i år også. Fylkesrådet skal i slutten av april vedta hvilke tilbud som vil bli igangsatt til høsten. Det kan bli dramatikk også i år.

– Vi har gått ut med et bredere tilbud enn vi kommer til å ha, sier Gregersen, som finner et lyspunkt i at det er flere som søker yrkesfag.

Det var 2.449 søkere til Vg1. Av dem søkte 1.254 (51,2 prosent) på yrkesfag, mens 1.195 (48,8 prosent) søkte på studieforberedende. I fjor var det 2.566 søkere på Vg1, 50,5 prosent på studieforberedende og 49,5 prosent på yrkesforberedende.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags