Med ansiktsmaling, sirkus, konserter, button-verksted, utstillinger, breakdance, hennamaling, forestillinger, musikkverksted, turn, sjakk, hoppetau-laging og masse god mat er det duket for en dag fylt av kulturuttrykk og mangfold fra de mange verdenshjørner.

Lørdag er det klart for Barnas Verdensdag i Kongsvinger.

– Vi skal gi en smakebit av verden selv om vi befinner oss i Kongsvinger. Det blir fargerikt og gøy! Vi håper på en skikkelig fest, og at barn og voksne danser og slipper seg litt løs, forteller prosjektleder Karen Gjermundrød.


Den internasjonale familiefestivalen så dagens lys i Oslo i forbindelse med Oslo World-festivalen i 1998.

Siden har den vokst ut av hovedstaden, og nå i år arrangeres den i 18 byer over hele landet.

Nå arrangeres den for aller første gang i Kongsvinger. Og det skulle bare mangle, mener Gjermundrød.

Hun brenner for nettopp slike arrangement som omhandler kultur og mangfold.

– Jeg elsker det. Jeg reiser landet rundt for sånne festivaler. Og med Barnas Verdensdag på lørdag får vi stimulert alle sansene våre: Vi får se, høre, lukte, smake og føle. Dette blir en fargerik møteplass mellom nordmenn og innvandrere med kulturuttrykk fra hele verden.

Holdninger og forståelse

Kongsvinger bibliotek er hovedarrangør og sammen med dem står en rekke frivillige og samarbeidspartnere som blant annet Vinger kulturforum, lag og foreninger, voksenopplæringa, barnehager og skoleklasser i Kongsvinger.

Til sammen har de fått 180.000 kroner i støtte fra Norsk kulturråd, Innlandet fylkeskommune, Sparebankstiftelsen Hedmark og LOs barne- og familieorganisasjon Framfylkingen lokalt.

Målet med festivalen er å skape gode holdninger.

– Det er nettopp hos barn og unge man må starte holdningsarbeidet for å skape tillit, nysgjerrighet og åpenhet for nye kulturer og mennesker. Kultur er en unik formidler av dette budskapet, og forebygger fremmedfrykt og rasisme. Med Barnas Verdensdag mener jeg vi bryter barrierer og skaper nærhet og samhold mellom mennesker som ellers ikke ville hatt kontakt.

Og med et så godt holdningsskapende arbeid håper Gjermundrød at dette kan bli en årlig fast begivenhet i Kongsvinger.

Godt og varmt fellesskap

Plassen er Byscenen, Scene U og Kongsvinger bibliotek og absolutt alt er gratis. Samtidig er det også Byfest 2022 på Rådhusplassen like ved. Dermed håper Gjermundrød at det yrer av folk og liv.

Hun gleder seg stort.

– Det er så viktig når man kommer til et nytt land, og kanskje særlig når man er liten, at man blir sett og at man kan føle stolthet rundt noe. Så jeg håper de som kommer hit får glede av en liten fest og kjenne på godt og varmt fellesskap.