Onsdag er det ventet mye snø på Østlandet. Det sørger et kraftig lavtrykk for, som kommer innover våre breddegrader allerede tirsdag kveld.

Som følge av dette har Meteorologisk institutt nå sendt ut et farevarsel, hvor det advares om 15-30 centimeter snø i løpet av et døgn i kystområdene på Østlandet, men foreløpig har ikke meteorologen valgt å sende ut farevarsel i vårt distrikt.

Vakthavende statsmeteorolog, Per Egil Haga forteller til Glåmdalen at snøen kommer inn fra Skagerak og vender mot Østlandet.

– Snøen kommer via kysten, og vil bre seg mot Kongsvinger-området onsdag ettermiddag. Snøen vil nok dale ned utover hele onsdags kvelden.

– Hvor kaldt det blir vil nok varere ut fra hvordan skydekke det blir. Det blir nok ganske kjølig, men kan være steder det er det er varmere.

Trafikkproblemer

Meteorologene ber folk beregne ekstra tid til transport og kjøring på grunn av vanskelige kjøreforhold. Sårbar infrastruktur kan også bli rammet av snøtyngden.

– Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, skriver instituttet.

I midlertid ser det ikke ut til at snøen vil forsvinne med det første. Det er meldt om kuldegrader så lenge meteorologens prognoser holder.

– Samtidig ser vi at det muligens kan bli noe mildere til uka. Dette er selvsagt noe usikkert fremdeles, men det er jo en sjans for det. Så om du skal ha sikkert skiføre, ville jeg ha satset på denne uka, sier Haga.

Usikkert

De nye prognosene er langt heftigere enn de som ble presentert søndag. Da uttalte instituttet til Glåmdalen at det trolig kun var liten sjans for snø.

Det ble riktig nok understreket da at banen til det kraftige lavtrykket var svært usikkert.

Desember 2022 ble den kaldeste avslutningen på året siden 2012. Landstemperaturen var 2,9 grader under normalen.

Det skriver Meteorlogisk institutt på sine nettsider, ifølge NTB.

Instituttet har gjort målinger helt siden 1900, og fjorårets desember ble den 26. kaldeste desember som er registrert.

NTB melder også at det var kaldest i Folldal, som hadde en gjennomsnittstemperatur på 17 kuldegrader. Høyest gjennomsnittstemperatur ble målt på Ytterøyane fyr i Vestland fylke med 3,4 varmegrade