Sommertemperatur og kraftig vind

Hittil i sommer har hatt 104 såkalte nordiske sommerdager, med temperatur over 20 grader.

Hittil i sommer har hatt 104 såkalte nordiske sommerdager, med temperatur over 20 grader.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ikke siden 1947 har vi hatt så mange varme dager. Onsdag ble det registrert en ny sommerdag. Men det varme været skyldes stormen Helene, og torsdag er det meldt kuling i Kongsvinger-regionen.

DEL

[Nettavisen:] Meteorologene på Blindern i Oslo kom onsdag med denne gladmeldingen:

« ... og der registrerte temperaturmåleren 20 grader på Blindern i #Oslo. Det betyr at vi hittil i sommer har hatt 104 såkalte nordiske sommerdager, med temperatur over 20 grader. Med det tangerer vi rekorden i antall sommerdager fra sommeren 1947,» skriver de på Twitter.

– Det betyr at det har vært like varmt som i 1947, men vi trenger en dag til over 20 grader for å slå rekorden, og det får vi ikke torsdag, sier meteorolog Vibeke Thyness til Nettavisen.

Stormen Helene 

Den tropiske stormen Helene, som har passert De britiske øyene og kom inn over Vestlandet onsdag, forklarer varmen.

Onsdag kveld forårsaket stormen store skader på Vestlandet, og vindkastene var så kraftige i Kongsvinger at de stoppet Festningsspillet onsdag kveld.

Innlandet må forberede seg på sterk vind også i dag og videre inn i helga. Yr.no melder sol og temperaturer opp mot 15 grader torsdag, og sterk vind. Midt på dagen torsdag kan vindstyrken komme opp i kuling styrke.

Og det skal fortsette å blåse fredag. Yr.no har sendt ut oransje farevarsel for Rogaland og østafjells fredag. Det ventes vindkast på 30–40 meter i sekundet, og du burde feste alle løse gjenstander og unngå å bevege deg unødvendig utendørs.

Østafjells melder meteorologene om økning til sørøstlig frisk bris, på kysten stiv kuling, om ettermiddagen sørvestlig liten og kan hende full storm. Regn fra sør. Om kvelden etter hvert vest og nordvest stiv kuling utsatte steder. Lokalt svært kraftige vindkast i indre strøk. På kysten liten og kan hende full storm. Regnbyger, vesentlig i vestlige og nordlige områder. Lokalt mye nedbør i Agder.

Varmt i hele landet

Tirsdag ble det målt sommervarme i alle fylker sør for Trondheim – det vil si temperaturer over 20 grader. 

Varmest var det i Etne i Hordaland med 25,1 grader, ifølge yr.no.

HER KAN DU SJEKKE VÆRET NØYAKTIG DER DU BOR | Kongsvinger | Flisa | Skotterud | Skarnes | Sand | Årnes | Kirkenær | Våler

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.