Vi kan få voldsomme regnbyger

UVÆR: Det er sendt ut OBS-varsel for lørdagen. Så spørs det hvor de kraftige regn- og tordenbygene vil treffe.

UVÆR: Det er sendt ut OBS-varsel for lørdagen. Så spørs det hvor de kraftige regn- og tordenbygene vil treffe. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

KONGSVINGER: Meteorologene har sendt ut OBS-varsel for lørdagen. Over hele Østlandet ventes kraftige regnbyger, men det er usikkert hvor – og når de vil treffe.

DEL

Dersom de harde bygene treffer glåmdalsdistriktet, kan værvarselet tyde på at Finnskogdagene kan bli en våt opplevelse.

Meteorologene har sendt ut OBS-varsel for store deler av Østlandet, ettersom kraftige regnskyll kan skape oversvømmelser og rasfare.

 «Det er fare for lokale oversvømmelser, jordskred og overvann i tettbygde områder der bygene treffer. Vurdér behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal vurdere fortløpende behov for beredskap», heter det i varselet.

Varselet omfatter Buskerud, Vestfold, Akershus, Oslo, Østfold og Oppland.

Gjør som mer enn 12.000 andre – følg Glåmdalen på Facebook
 

– Der bygene treffer, vil det komme mellom 20 og 30 millimeter nedbør i timen. Og det er fare for torden. Vi vet at dette uværet er på vei, men det er vanskelig å si hvor og når de treffer. Slik det ser ut, er plasseringen vanskelig å si noe sikkert om, sier vakthavende meteorolog, Sevim Müller til Glåmdalen.

Derimot er hun sikker på at det vil regne mer moderat over hele distriktet denne lørdagen. Regnværet kom inn over sørfylket i natt, og glåmdølene sto opp til en regnværstung morgen.

At det kommer regn nå, vil både gårdbrukere og hageeiere sette pris på. Også i skogen er det knusktørt, slik at det krever ekstra forsiktighet fra skogsentreprenørene. Med varselet om brannfare, følger også absolutt bålforbud.

Dersom de harde bygene treffer, kan disse føre til at vannet flommer som bekker i veier og på jorder. Erosjonsfaren er stor når grunnen er så tørr og bygene så voldsomme.

– Utover lørdagskvelden vil regnværet ventelig avta og det blir færre byger. Det er også ut for at vi kan vente oss lettere vær på søndag. Det varsles skiftende skydekke og enkelte regnbyger.

– Det kan hende at glåmdalsregionen går klar av disse regnbygene, sier Sevim Müller.

Søndag kan temperaturene igjen nærme seg bortimot akseptabel sommervarme. I alle fall kan det bli 20 grader. Men lørdagen blir kjøligere på grunn av regnværet.

Artikkeltags