Meteorologisk institutt sjekker treffsikkerheten på varsel av regndråpene

MÅLER TREFFSIKKERHET: Meteorologisk institutt måler treffsikkerheten på varsel av regndråpene - både når på døgnet de kommer og i hvor store mengder de kommer i.

MÅLER TREFFSIKKERHET: Meteorologisk institutt måler treffsikkerheten på varsel av regndråpene - både når på døgnet de kommer og i hvor store mengder de kommer i. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvor godt tror du Meteorologisk institutt treffer på nedbørsmålingene? - time for time - millimeter for millimeter?

DEL

– Det er ofte vanskeligere å varsle korrekt på sommeren. Da får vi regnbyger som treffer veldig lokalt. Kanskje vi har varslet byger på feil time eller i feil bydel, sier varslingsmeteorolog og forsker Anders Sivle ved Meteorologisk institutt (MET) til Nettavisen.

I tillegg tror Sivle at folk er mer opptatt av detaljert treffsikkerhet om sommeren enn ellers. Når det skal regne en mørk høstdag, er det ikke like viktig når på dagen det regner.

Hvis det skal regne en dag på sommeren, så er du opptatt av om regnet kommer når du planlegger å fyre opp grillen eller ta en tur på stranda etter jobb.

– Da teller timevarslene mer når man vurderer kvaliteten på værvarslene, sier Sivle.

Derfor har MET nå satt i gang et prosjekt der de sjekker treffsikkerheten for varslene i de største byene – time for time og millimeter for millimeter.

De siste 30 dagene har MET finmalt treffsikkerheten for 24-timers varselet i de største byene. Her har de altså målt om regnet kom akkurat på timen det var meldt, og akkurat i den mengden det var meldt.

Sivle sier til Nettavisen at treffprosenten for de ulike byene har vært følgende:

  • Oslo: 87 prosent
  • Bergen: 80 prosent
  • Trondheim: 79 prosent
  • Tromsø: 78 prosent
  • Kristiansand: 92 prosent

Treffsikkerhet er noe MET alltid har vært opptatt av, og årsrapportene inneholder blant annet grafer på hvordan de traff for året.

Nedenfor kan du se grafen som viser utvikling i treffsikkerhet når det gjelder nedbør, fra 2007 til 2018. Mens MET traff med 70 prosent sikkerhet i 2007, traff de med litt mer enn 80 prosent i 2018.

Bedre kunnskap og mer datakraft gjør altså treffsikkerheten på været bedre og bedre.

– Man bruker å si at for hvert tiår kan du varsle været en dag lenger fram i tid, med samme kvalitet. Årsaken er stort sett bedre maskiner som regner mer detaljert, sier Sivle.

Artikkeltags