Blir du stoppet kan det koste deg 2600 kroner: Dette får politiet til å riste på hodet

Vindusvisker på bilrute.

Vindusvisker på bilrute. Foto:

Om vinteren går mange på en smell. Politiet advarer særlig mot høy fart, dårlig sikt og vindusviskere som ikke holder mål.

DEL

(Drammens Tidende): Om man ikke gjør noe med det, kan det gå galt. Det understreker distriktsleder Øystein Krogstad i Utrykningspolitiet Sørøst.

– Det første du må gjøre, er å skrape alle vinduene. De er ikke først og fremst for innsyn, men for utsyn, forklarer Krogstad.

Viktig med sikt

For dårlig sikt kan du få en bot på 2600 kroner.

I spesielt alvorlige tilfeller, som om du for eksempel har mindre enn et A4-ark med fri sikt, kan førerkortet inndras. Ifølge UP-sjef Krogstad ser politiet at dårlige vindusviskere forårsaker at føreren ikke ser trafikken tilstrekkelig godt.

– Mange ser ut til å tro at vindusviskerne reparerer seg selv. Det gjør de ikke, og dårlige vindusviskere gir dårlig sikt, noe som gjør det vanskelig å avpasse farten etter forholdene, slår Krogstad fast.

– De aller, aller fleste sørger for at frontruta er som den skal, men vi ser ofte at folk ikke er så nøye med siderutene, fortsetter han.

Mange glemmer siderutene

Politilederen er klar i sin sak. Om du ikke kan se gjennom siderutene, innskrenker det sikten betraktelig, samtidig som faren for ulykken øker.

– Hvordan skal du da få med deg trafikk fra venstre og høyre? De aller verste tilfellene er folk som bare har skrapet en liten runding på frontruta, og synes det er bra nok. Det er ganske utrolig, forklarer Krogstad.

Snø som hoper seg opp på biltak er også noe politiet advarer mot. I enkelte tilfeller er det såpass mye snø at den faller ned og ødelegger sikten når man bremser.

– Da har du satt deg i en farlig situasjon, og du kvalifiserer deg til bøtelegging, sier UP-sjefen for Sørøst politidistrikt.

Dødsulykker etter høy fart

For Krogstad er det viktig å presisere at patruljering og bøtelegging er noe politiet gjør for å forhindre ulykker, og ikke for å fete opp statskassa.

Antallet ulykker har på landsbasis gått ned de siste årene. Likevel går det av og til galt, og statistikken til Statens vegvesen viser at 108 mennesker omkom i trafikken i løpet av 2018.

– Årsakene til dødsulykkene er flere og sammensatte. Men fortsatt ser vi en overrepresentasjon av godt voksne menn med for stor fart som omkommer i møte- og utforkjøringsulykker, sa veivesenets direktør Terje Moe Gustavsen tidligere denne måneden.

Ber folk ta det rolig

Krogstad i UP legger på sin side vekt på viktigheten av å holde et tempo tilpasset føret – og ikke utelukkende basert på tallene på trafikkskiltene.

– På vinterføret er det viktig å sko seg godt, og selv om maksgrensa er 70 kilometer i timen, kan man gjerne kjøre i 30–40 kilometer i timen om forholdene er dårlige.

– Farten er alltid den verste fienden. Det hender at folk som har mistet kontrollen og kjørt av veien sier at de holdt fartsgrensa, men når du har kjørt ut, har du ikke tatt forholdsreglene du skal ta, sier distriktssjef Øystein Krogstad i UP.

DETTE KAN LOVBRUDDENE KOSTE DEG

* Fartsovertredelse i 60-sone eller lavere på til og med 5 km/t: 800 kr

* Fartsovertredelse i 60-sone eller lavere på til og med 25 km/t: 8.500 kr

* Fartsovertredelse i 70-sone eller høyere på til og med 35 km/t: 10.200 kr

* Fartsovertredelse i 90-sone eller høyere og overskridelse på over 36 km/t: 10.650 kr

* Dårlig sikt: 2.600 kr

* Kjøring på rødt lys: 6.800 kr

* Ulovlig forbikjøring: 6.800 kr

* Brudd på vikeplikt: 6.800 kr

* Kjøring i strid med påbudt kjøreretning/enveiskjøring/svingforbud: 5.500 kr

* Manglende førerkort, vognkort eller varseltrekant: 500 kr

* Kjøring med motorsykkel og moped utover hastigheten kjøretøyet er registrert for: 5.500 kr

* Sykling i strid med skilting/trafikksignal/uten foreskrevne lykter: 1.200

Kilde: Lovdata.no

Artikkeltags