Ved Folldal målestasjon (694 m.o.h) ble det klokken 07.00 onsdag målt 41,6 minusgrader. På Tynset var det helt nede på 37,2 mens det var «bare» 30,2 minusgrader i Alvdal.

Til sammenlikning ble de laveste temperaturene så langt denne vinteren i vårt distrikt målt på mandag:

  • -25,1 grader på Kongsvinger
  • -25,1 grader i Nord-Odal
  • -22,6 grader på Flisa
  • -21,8 grader på Årnes

Vinterens laveste temperatur

Det er fortsatt meldt kaldt fram til helgen, og folk må være forsiktige når de er utendørs.

– Dette er den laveste temperaturen vi har sett i landet denne vinteren, informerer vakthavende meteorolog hos MET, Per Egil Haga til Østlendingen.

Kuldefronten gjør at Nord-Østerdal får lave temperaturer, og ifølge Haga skal det fortsette.

– Det er ikke så ofte vi ser så lave temperaturer. Her er Folldal på førsteplass, og Tynset på andreplass. Det er kaldt mange andre steder i landet også som for eksempel Finnamark, men disse to topper klart listen.

Årsaken er kuldefronten fra Sibir, og et høytrykk som ligger over området. Høytrykket gjør at det er lite vind og skyer, som igjen gir det kalde vinterværet.

– Høytrykket skal svekkes noe inn mot helgen. Da vil man få mildere luft og noe mer skyer. Det vil nok fortsatt være lave temperaturer, men ikke den sprengkulden vi ser nå, sier Haga.

Meteorologisk institutt advarer dessuten mot sterke vindkast, blant annet i Folldal.

– Det kan være farlig å ferdes i fjellet. Sterke vindkast kan føre til lokale strømbrudd, og trær som har blåst over ende kan ligge i veibanen. Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse av gårde. Vær forsiktig når du ferdes utendørs , advarer meteorologene på nettstedet Yr.

Må ta forholdsregler

Etter en skikkelig vinter med mye snø og lave temperaturer ber nå forsikringsfirmaer folk om å ta sine forholdsregler, om man ikke vil få en sjokkregning til våren.

– Minusgrader kan fort bli kostbare. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Siden 2010 har forsikringsbransjen utbetalt nærmer 2 milliarder koner i erstatning for skader knyttet til frost, ifølge tall fra Tryg Forsikring.

Mange av skadene kommer i forbindelse med at boligen ikke er tilstrekkelig oppvarmet, og at vannrør ikke er isolert godt nok.

Det stilles krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader. Slurver man med dette og får vannskader kan man eventuelt få avkortet et erstatningsoppgjør. 

For hytteeiere er det et absolutt krav om at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd. Det er ikke uvanlig å oppleve strømbrudd i løpet av vinteren, og i noen tilfeller kan disse vare flere dager.

– Er man borte fra boligen om vinteren bør man stenge av vannet før man drar, det kan spare deg for ubehagelige vannskader, sier Opedal.

Slik unngår man skader:

Slik unngår du frostskader:

■ Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
■ Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren.
■ Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.
■ Har du rør i krypkjeller eller på kaldloft? Forhør deg med rørlegger om
isolerings- og oppvarmingsløsninger.
■ Steng hovedkranen, åpne f.eks. kjøkkenkranen og tøm rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.
■ Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).

Slik tiner du frosne rør:

■ Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
■ Varm opp rommet.
■ Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.
■ Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.
■ Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.