Gå til sidens hovedinnhold

Nå må frøene i jorda!

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er stor læring for et barn å følge et frø fram til blomstring og innhøsting.

Å legge grunnlaget for årets blomstersesong er en flott begivenhet å gjøre sammen med barn eller barnebarn, sier gartner Veronika Nauf Steinsholt i Nordic Garden.

Tidlig lærdom

Det er enkle regler for å lykkes, og arbeidet er like hyggelig år etter år. På denne måten sikrer man at viktig kompetanse går i arv, ifølge Steinsholt.

– Mitt tips er å begynne tidlig med kompetanseoverføringen. Da sitter kunnskapen for alltid og er lett å huske når lysten melder seg senere i livet, forklarer gartneren.

Ved å gi barna ansvaret for vanning, utplanting og gjødsling, får de et konkret forhold til utviklingen. Dermed får de personlige og konkrete erfaringer, og da blir det gøy, sier hun.

Stor læring

– Å la dem bare betrakte blir ikke det samme. Det er stor læring i følge et frø fram til blomstring og innhøsting av tomater, agurker og grønnsaker. Det beste er at opplevelsen er like fascinerende hver gang, understreker gartneren.

Etter plantingen settes pottene i blomsterkarmen der utviklingen kan følges fra dag til dag. Steinsholt forsikrer barna Hannah T. Bergan og Annemarte Steinsholt om at de i april vil være i full gang med planting ved hjelp av spader, gjødsel og alt som hører til.

Hele landet

– Det pågår en folkebevegelse for å ta vare på humler og bier over hele landet. På plantesentre, i hagefora og sosiale medier deles det erfaringer og aktiviteter som vitner om stor omsorg, sier direktør Tove Berg for Stiftelsen Det norske Hageselskap.

Berg sier at omsorgen for pollinerende insekter er genuin, og at det bekreftes av den enorme interessen fra folk fra hele landet. Alle kan bidra, og plassen bør ikke være stor. Det er utrolig hva man kan få dyrket i potter og kar på små verandaer, ifølge Berg.

– I tillegg til stor planteaktivitet på blomsterfronten, ble etablering av kjøkkenhager fjorårets store trend. I år blir de garantert flere, mer omfangsrike og fruktbare. Øvelse gjør mester, og man må prøve og feile for å få det til. Ved å ha en kjøkkenhage, blir forståelsen stor for naturens kretsløp og hva som skal til, forklarer Berg.

– Skal man lykkes med matdyrkingen, er man avhengig pollinerende insekter til å bestøve plantene. For å tiltrekke seg bier og humler, må man sørge for blomster som gir jevnlig tilgang av pollen og nektar gjennom hele sesongen fra april til september, påpeker hun.

Utesesong

At interessen for humle- og bievennlige planter har økt, kan også gartner Veronika Nauf Steinsholt bekrefte. Etterspørselen etter blomstertyper som er spesielt attraktive for humler og bier, er stor, og sammen med birøkterlaget og hageselskapet har de gjort det enkelt for folk ved å samle et stort sortiment med frø og løk.

Felles for blomstene er at de er åpne og gir insektene lett tilgang på nektar og pollen, har spesielle farger og lukt.

– Så-sesongen begynner i januar og varer helt til mai. Spirene er klare til utplantning straks frosten slipper jorda, forklarer gartneren.

– Noen sorter trenger lenger tid på seg enn andre, og det som plantes på kjøkkenbenken i dag er stokkrose, lavendel og kornblomst. Har man ambisjoner om selvdyrkede tomater, chili og paprika, må disse raskt i jorda nå, undertreker hun. (ANB)

Slik sår du frø

Det lønner seg å begynne tidlig på året med frøsorter med lang utviklingstid. Tomater, chili, paprika og en mengde sommerblomster er eksempler på sorter som trenger en tidlig start.

1. Fyll såjord i minidrivhus eller potter. Såjord er en sandholdig jord med lavt næringsinnhold som passer godt til frøene.

2. Så lager du et lite hull med fingeren i jorden og legger frøet nedi. Dekk deretter over frøet med jord og vann lett.

3. Hver frøsort er unikt og de har ulik spiretid og behov for å trives. Les derfor nøye på frøpakken og merk frøene med skilt slik at du vet hva som vokser opp.

4. Sår du i minidrivhus, setter du på lokket og setter de for eksempel i vinduskarmen. Sår du i andre potter, så dekk gjerne over med en plastfilm og lag små hull i den. Plasten fjernes etter spiring. Man dekker over frø man har sådd for å holde på fuktigheten og sikre jevn temperatur.

5. Når frøene spirer, plantes småplantene om i større potter og mer næringsrik jord.

6. Når risikoen for nattefrost er over, plasserer du pottene ut slik at de gradvis tilpasser seg utetemperaturen før de plantes.

7. Tilfør næring regelmessig i hele sesongen for kraftig, sunn og god vekst.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.