– Å legge grunnlaget for årets blomstersesong er en flott begivenhet å gjøre sammen med barn eller barnebarn, sier gartner Veronika Nauf Steinsholt i Nordic Garden.
- Les også: Nå dyrker vi dette selv
Tidlig lærdom
Det er enkle regler for å lykkes, og arbeidet er like hyggelig år etter år. På denne måten sikrer man at viktig kompetanse går i arv, ifølge Steinsholt.
– Mitt tips er å begynne tidlig med kompetanseoverføringen. Da sitter kunnskapen for alltid og er lett å huske når lysten melder seg senere i livet, forklarer gartneren.
– Ved å gi barna ansvaret for vanning, utplanting og gjødsling, får de et konkret forhold til utviklingen. Dermed får de personlige og konkrete erfaringer, og da blir det gøy, sier hun.
- Les også: Ekspertens beste hagetips
Stor læring
– Å la dem bare betrakte blir ikke det samme. Det er stor læring i følge et frø fram til blomstring og innhøsting av tomater, agurker og grønnsaker. Det beste er at opplevelsen er like fascinerende hver gang, understreker gartneren.
Etter plantingen settes pottene i blomsterkarmen der utviklingen kan følges fra dag til dag. Steinsholt forsikrer barna Hannah T. Bergan og Annemarte Steinsholt om at de i april vil være i full gang med planting ved hjelp av spader, gjødsel og alt som hører til.
- Les også: Du må unngå dette om vinteren
Hele landet
– Det pågår en folkebevegelse for å ta vare på humler og bier over hele landet. På plantesentre, i hagefora og sosiale medier deles det erfaringer og aktiviteter som vitner om stor omsorg, sier direktør Tove Berg for Stiftelsen Det norske Hageselskap.
Berg sier at omsorgen for pollinerende insekter er genuin, og at det bekreftes av den enorme interessen fra folk fra hele landet. Alle kan bidra, og plassen bør ikke være stor. Det er utrolig hva man kan få dyrket i potter og kar på små verandaer, ifølge Berg.
– I tillegg til stor planteaktivitet på blomsterfronten, ble etablering av kjøkkenhager fjorårets store trend. I år blir de garantert flere, mer omfangsrike og fruktbare. Øvelse gjør mester, og man må prøve og feile for å få det til. Ved å ha en kjøkkenhage, blir forståelsen stor for naturens kretsløp og hva som skal til, forklarer Berg.
– Skal man lykkes med matdyrkingen, er man avhengig pollinerende insekter til å bestøve plantene. For å tiltrekke seg bier og humler, må man sørge for blomster som gir jevnlig tilgang av pollen og nektar gjennom hele sesongen fra april til september, påpeker hun.
- Les også: Svermer for bier
Utesesong
At interessen for humle- og bievennlige planter har økt, kan også gartner Veronika Nauf Steinsholt bekrefte. Etterspørselen etter blomstertyper som er spesielt attraktive for humler og bier, er stor, og sammen med birøkterlaget og hageselskapet har de gjort det enkelt for folk ved å samle et stort sortiment med frø og løk.
Felles for blomstene er at de er åpne og gir insektene lett tilgang på nektar og pollen, har spesielle farger og lukt.
– Så-sesongen begynner i januar og varer helt til mai. Spirene er klare til utplantning straks frosten slipper jorda, forklarer gartneren.
– Noen sorter trenger lenger tid på seg enn andre, og det som plantes på kjøkkenbenken i dag er stokkrose, lavendel og kornblomst. Har man ambisjoner om selvdyrkede tomater, chili og paprika, må disse raskt i jorda nå, undertreker hun. (ANB)
Kommentarer til denne saken