Gå til sidens hovedinnhold

Vi dusjer oss til råte

Artikkelen er over 5 år gammel

Slik unngår du fuktskader på badet.

Fukt- og vannskader øker dramatisk på norske bad. Finans Norge melder at fukt- og vannskader fra dusjing stod for forsikringsutbetalinger på over 60 millioner kroner i 2014. Dette er en økning på over 20 millioner fra 2012, og nesten en dobling fra 2010.

En av årsakene er at vi dusjer og bader oftere enn før. Med flere i husstanden fører det til konstant fuktdannelse på baderommet. Konstant fukt er årsaken til mange våtromsskader, ifølge Bengt Bøyesen, utviklingssjef hos isolasjonsprodusenten Jackon.

– Fire-seks prosent av en vegg med fliser består av fuger. Der suges vannet inn hver gang du dusjer. Det er klart at dersom vi dusjer flere ganger om dagen, blir det stort press på materialene som skal holde badet tørt, forklarer Bøyesen.

Produktsjef i forsikringsselskapet Gjensidige, Linda Engen, understreker at det kan bli dyrt dersom badet ikke er godt nok sikret mot fukt.

– Det er en forutsetning at gulv og vegger på badet er tette for å få full erstatning på forsikringen. Du risikerer dermed en stor regning dersom badet ikke tåler normal bruk. Dusjkabinetter har ikke vært så populært de 10-15 siste årene. Det kan være en forklaring på at man ser en økning i slike skader nå, etter at man har dusjet rett på flisene over flere år, påpeker Engen.

Bengt Bøyesen mener folk kan spare seg for store utgifter dersom de investerer i oppgradering av badet i tide.

– Tidligere brukte mange materialer som ikke holder dagens krav som underlag for smøremembran på badet. Problemet oppstår når man ikke smører tilstrekkelig mengde membran på overflatene eller er uheldig og overser et lite område. Når vann eller damp trenger inn der, vil materialet bak flisene svelle og etter hvert råtne. Da har du et kostbart problem, framholder Bøyesen. (ANB)

Tips for å unngå råte

* Dusj ikke mer enn nødvendig

* Sørg for god lufting på badet

* Tørk gulvet etter du har dusjet dersom du dusjer rett på flisene

* Følg nøye med på fukt- og råtedannelse

* Sørg for å bruke godkjente våtromsplater

Kommentarer til denne saken