Gå til sidens hovedinnhold

Må tas et valg om brønnen på Matrand: Vil sikre godt vann

Artikkelen er over 5 år gammel

EIDSKOG: Kroksjøen Vannverk vil ha rettighetene til grunnvannskilden på Matrand for å sikre 4500 eidskoginger sikker vannforsyning i framtida.

Den såkalte «Matrandbrønnen» kan nå bli tema i valgkampinnspurten i Eidskog.

Ordfører Knut Gustav Woie er positiv til å gjøre nødvendige grep for at Kroksjøen Vannverk skal sikres framtidig bruk av drikkevannskilden. Først og fremst som reservekilde for dagens grunnvannskilder på Grasmo og Gaustadmoen.

Vil kjøpe areal

– Brønnen kan levere store mengder vann av svært god kvalitet. Da må kommunen sørge for å bidra til at innbyggerne har tilgang til dette vannet i framtida, sier ordføreren.

Det betyr salg, eller en langtidsleie av området kilden ligger på, slik at Kroksjøen kan gjøre nødvendige investeringer for å sikre framtidig bruk av vannkilden.

Dette har vært tema i flere år, uten at kommunen og Kroksjøen har kommet til enighet.

I tillegg må deler av området rundt kilden, som ble stengt som fast drikkevannkilde da nye riksvei 2 ble bygget på Matrand, båndlegges.

Innspill i kommuneplan

Nå har Kroksjøen Vannverk kommet med dette som innspill til kommuneplanens arealdel som skal revideres, og vedtas for de neste ti årene

Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Kamilla Thue, er ikke uenig med ordføreren, men vil ikke uten videre forskuttere et ja til vannverket.

– Blant annet er Matrand Grendeutviklingslag bekymret for at store for stort område må båndlegges for å få til dette, sier Thue.

Woie ser for seg at Matrandbrønnen også kan brukes markedsføringsmessig for å lokke til seg næringsaktører som er avhengig av godt og mye vann, i tillegg til at kilden på sikt kan ses på i regional sammenheng som en reservevannkilde.

Kommentarer til denne saken