Venstre ble den store vinneren i Våler-valget og økte fra to- til fire representanter.

Høyre økte fra to til tre og blir en joker i konstitueringen. Ap gikk 15 prosent tilbake og ender på seks representanter.  Slengere og fintelling kan kanskje forandre noe, men neppe mye.

De fire partiene som inngikk avtale og teknisk samarbeid ved konstitueringen er Venstre(4) Bygdelista Vålers framtid (2), Sp (2) og SV (1) trenger altså en til for å få flertall (10-9) i Våler kommunestyre.

Høyres Lise Berger Svenkerud må regne med friere fra så vel de fire som fra Ap, som etter all sannsynlighet har med seg Pensjonistpartiet med sin ene representant.

– Vi har sagt vi ønsker et skifte.  Det gjelder ennå, men også Høyre gjorde et sterkt valg og stiller sterkt for det som skal skje framover nå, sier Lise Berger Svenkerud.

Møte onsdag

De fire samarbeidspartiene skal møtes onsdag kveld for å legge planen videre for arbeidet fram mot konstirueringen, som for øvrig kommer raskt i Våler. Det skjer mandag 28. september, altså bare snaue to uker unna.

Stemningen var høy blant frontfigurene i de fire samarbeidspartiene under valgvaken på Heia mandag kveld.

– Nå er det opp til oss å bevise at vi kan gjennomføre det vi har lovet, nemlig få til et bredest mulig samarbeid,  sier Bjørn Thoms Berget på Bygdelista Vålers framtid.

– Og det betyr at vi skal samarbeide med alle partier i kommunestyret, sier Ivar Arnesen(Sp).

Den store vinneren, Ole Frode Mikkelsgård (V) var blant de mer beskjedne i vinnersirkelen på valgvaken. Også han understreker samarbeidet og involvering av flest mulig i det som skal skje framover.

Gir ikke opp

For arbeiderpartiet ble det altså en ganske kraftig tilbakegang.  Seks representanter er det nye kommunestyret er det dårligste på årevis. 

Men ordfører Kjell Konterud, som varslet sin avgang lenge før nominasjonen, mener at løpet ikke nødvendigvis er kjørt når det gjelder muligheten til at Hilde Riseng kan bli den neste ordføreren.

– Vi får sette oss ned og ta noen samtaler de nærmeste dagene og se hvor det ender, sier han.