Den eldste og yngste kvinnen på Stortinget

YNGST OG ELDST: – Emilie Enger Mehl har allerede imponert meg stort, sier Stortingets eldste kvinne, Karin Andersen, og ser fram til å samarbeide med den yngste.

YNGST OG ELDST: – Emilie Enger Mehl har allerede imponert meg stort, sier Stortingets eldste kvinne, Karin Andersen, og ser fram til å samarbeide med den yngste. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

KONGSVINGER: Karin Andersen har vært med i 20 år, Emilie Enger Mehl er helt fersk. Nå blir de eldste og yngste kvinne på Stortinget.

DEL

– Det er jo veldig morsomt at både eldste og yngste stortingskvinne er fra Kongsvinger-regionen. Det er nok ikke tilfeldig at Kvinnemuseet ligger der det ligger. Trolig blir Emilie og jeg sittende ved siden av hverandre også, sier Karin Andersen.

Tirsdag pustet SV-veteranen ut etter nok en hårfin passering inn på Løvebakken.

Karin Andersen er klar for sin sjette inntreden i nasjonalforsamlingen, og etter endt periode vil hun ha vært på Stortinget i 24 år sammenhengende.

Bevisst på alderen

– Ligger det noen forpliktelser i være eldste kvinne på Stortinget?

– Jeg er i hvert fall veldig bevisst på den livserfaringen jeg har, og at jeg må bruke den til å snakke for kvinner på min egen alder og eldre. Mange kvinner i 60-åra og oppover har slitt i lavtlønnsyrker i alle år, og det er viktig å ta vare på erfaringen og verdiene fra denne kvinnegenerasjonen, mener SV-nestoren, som fyller 65 år 16. desember i år.

Snaut tre måneder yngre er Kristin Ørmen Johnsen fra Høyre og Buskerud, og hun blir nest eldste kvinne på «tinget». Deretter følger Høyres Ingjerd Schou fra Østfold. Hun er 62 år.

Minstejenta er fra Åsnes

Karin Andersen er bekymret for at det blir igjen få «voksne» kvinner på Stortinget.

– Kvinner gir seg ofte i politikken etter fylte 60 år, og derfor er det viktig at vi som er igjen gir den voksne kvinnelige delen av befolkningen en stemme, mener nestoren.

Emilie Enger Mehl, som nå blir yngste folkevalgte kvinne på Stortinget, synes det blir litt spesielt å være minstejenta.

– Men det er fint å være dame, 24 år og kunne representere alle aldersgrupper i samfunnet. Samtidig er jeg veldig glad for at Karin Andersen fortsetter. Vi trenger hele aldersspennet, mener Senterpartiets nye representant fra Åsnes.

Gutta er yngst og eldst

Hedmark får eldste og yngste kvinne, men fortsatt er det gutta som er både yngst og eldst av samtlige representanter.

Både Freddy André Øvstegård (SV) fra Østfold og Aleksander Stokkebø (H) fra Rogaland er 22 år, mens Martin Kolberg (Ap) fra Buskerud blir det nye Stortingets grand old man med sine 68 år.

Artikkeltags