Valgets klare vinner er beskjeden dagen derpå. Han er langt fra sikker på at han blir ordfører, og tar foreløpig ingenting for gitt. Ole Frode Mikkelsgård (38) mener det ikke er klart før det konstituerende møtet har vært 28. september, selv om han kanskje kan ha en viss peiling før det.

– Med det valgresultatet vi har, er det naturlig for oss å bli sittende med ordføreren. Vi fire samarbeidspartiene har ikke noe rent flertall, så vi må høre med Høyre, sier Mikkelsgård, som brukte dagen på arbeidsmøter i Hamar.

Disse skal styre Våler

Ser mot Høyre

Skal han fri til Høyre og Lise Berger Svenkerud, har disse to allerede mye de er enige om i Våler. Begge vil prioritere ny, felles skole før kulturhus. Dette er en sak som kommer opp i budsjettbehandlingen i høst. På Haslemoen vil de ha et fornuftig salg av jorda. Partiene har også forent seg om Gravberget gård. Sp, Venstre og Høyre har levert lovlighetsklage på vedtaket, etter at det ble bestemt at kommunen skal kjøpe gården. Vedtaket ble gjort like før valget.

– Haslemoen vil forene oss framover. Dette er en av de store og viktige sakene vi kan enes om, mener Ole Frode Mikkelsgård.

Her er jokeren

Lagseier

Mikkelsgård ser på mandagens valgresultat som en real lagseier. Der fire partier gikk sammen og ønske et nytt regime og en forandring i Våler.

– Vi har ei veldig sterk liste, og det gjorde utslaget for oss. Vi har ikke noe rent flertall, og vi vil lage en bred koalisjon. Det viktigste har vi allerede oppnådd. Det er at ett eller to partier ikke skal bestemme alt og kjøre sitt løp. Nå kan flere være med og bidra. Det blir bra uansett dette her. Nå blir det to uker med dialog med de forskjellige, og da skal vi klare å lande avtaler som er helt konkrete, sier Mikkelsgård.

  Historisk dårlig valg for Ap

Doblet partiet

Han synes det er litt for tidlig å si hva slags ordfører han kan bli. Men sier at han vil være samlende. En som kan legge til rette for gode prosesser med et bredt engasjement.

– Jeg ser veldig optimistisk på Vålers framtid. Vi har mye som er veldig bra i Våler, og det skal vi bygge videre på. Men vi er et grendesamfunn med synkende innbyggertall, så det er noen utfordringer rent inntektsmessig, sier Mikkelsgård, og er selvsagt glad for den tilliten som så mange velgere har vist ham. Han mener det er skole, næring og miljø som har vært utslagsgivende. I tillegg ønsket mange en forandring og et skifte i politikken.

– Det vil bli store forandringer i Våler de neste fire årene. Jeg håper virkelig det. Vi må få til en mer offensiv næringssatsing, og vi har store saker og store investeringer foran oss. Men vi må tenke økonomisk balanse og være edruelige når vi skal investere, sier Mikkelsgård, som var med og startet Våler Venstre for fire år siden. Da kom han inn i kommunestyret sammen med Arild Lande. Nå er partiet doblet og får sannsynligvis ordføreren.