Fire stemmesteder ved valget neste år

VALGKRETSER: Antall valgkretser blir utvidet fra to til fire i Eidskog ved kommune- og fylkestingsvalget neste høst.

VALGKRETSER: Antall valgkretser blir utvidet fra to til fire i Eidskog ved kommune- og fylkestingsvalget neste høst.

Artikkelen er over 1 år gammel

EIDSKOG: Det blir fire stemmekretser i Eidskog ved valget neste høst: Magnor, Skotterud, Matrand og Vestmarka. Det har kommunestyret bestemt.

DEL

– Innerst i sjela mi mener jeg nok fortsatt at vi bør gå tilbake til sju stemmekretser, men jeg vil støtte forslaget om fire, sa Per O. Stenslet (H).

Knytter til kirkevalg

I kommunestyremøtet i september, der saken ble utsatt i påvente av informasjon om det er lovlig å øke antall stemmekretser igjen, foreslo han at Eidskog skulle gå tilbake til sju valgkretser ved kommune- og fylkestingsvalget neste høst.

Tirsdag godtok han imidlertid mellomløsningen med fire valgsteder, som var Venstres forslag på vegne av opposisjonen.

Hilde Sørli (V) mente det var naturlig å knytte antall valgsteder opp mot kirkevalget, og mente at kirkesognene i kommunen burde være egne stemmekretser.

Støttet sjela til Stenslet

Lorentz Moe (Uavh.), som har markert seg som motstander av å verne «alt fra frispark til stavkirker», som han uttrykte det tidligere i høst, var imidlertid en varm forkjemper for å verne om demokratiet.

– For mange eldre er valgdagen fortsatt en høytidsdag der blådressen er et helt naturlig antrekk. I dag tar de fleste av oss demokratiet som en selvfølge, noe det ikke er. Derfor vil jeg gjerne ha maksimalt antall stemmesteder, og jeg støtter sjela til Per O. Stenslet, sa Moe.

Også Astrid Bergersen (Sp) så gjerne at det ble sju steder å levere stemmeseddelen i kommunen, men hun var usikker på om det lot seg gjøre rent praktisk. Derfor støttet også hun forslaget om fire valgkretser.

– Mer til barn og unge

Alexander Bergh Eriksen (Ap) var ikke tilhenger av å øke antall valgkretser. Han pekte på at det ville medføre en ekstrautgift på 130.000-140.000 kroner, og at det var penger som kunne brukes til beste for barn og unge.

– Det er god tid til å forhåndsstemme, i tillegg er valglokalene åpne både søndag og mandag, poengterte han, og gikk inn for valgstyrets forslag om valglokaler utelukkende på Skotterud og Magnor.

Nå blir altså Matrand og Vestmarka stemmesteder i tillegg. 16 av kommunestyrets 25 representanter stemte for det.

Artikkeltags