Da Østlendingen snakket med Andersen ved 12-tiden tirsdag, følte hun seg sikker på at det blir en sjette periode på Stortinget. Men «som vanlig» ble det en svært dramatisk valgnatt for 65-åringen fra Kongsvinger.

Helt siden den første valgmålingen ved 21-tiden mandag kveld svingte det for Andersen i Hedmark.

Først ute, så inne på utjevningsmandat, så ute igjen, så utjevning og ute på nytt da hun forlot NRK-lokalene ved 23-tiden.

La seg uten resultat

Et kvarter senere kom kontrabeskjeden om at hun var inne på utjevning igjen.

Sammen med samboeren fulgte hun dramaet uten at resultatet ble klart. Samboeren la seg, mens Karin Andersen selv holdt seg våken i noen timer til før også hun tuslet i seng uten å ha fått klarhet i sin politiske skjebne.

Men tallknusere i SV-sentralt og sentrale medier var tidlig tirsdag tydelig på at Karin Andersen var inne på utjevningsmandat.

– Jeg har vært ute en vinternatt før – og tar ingenting for gitt, opplyste Andersen flere ganger.

Først da 99 prosent av stemmene var klare, turte Karin Andersen å senke skuldrene og glede seg over en sjette periode på Stortinget.

– Det har vært en nytt valg med voldsomme opp- og nedturer. Men heldigvis gikk det i mål, sier hun lettet.

Nedtur med Erna

Hun hadde brukt valgdagen til å løpe åtte kilometer, vaske hus og skrubbe kjeler for å holde valgdagen på avstand.

– SV har gjort et godt valg og vært tydelige på saker som miljø, rettferdig fordeling, barn og oppvekst. Det har vi tjent på. Nedturen er at det blir fortsatt fire år med blåblå-regjering. Men Erna får ikke flertall for regjeringens primære politikk. Det er ikke nok med støtte fra Venstre alene eller KrF alene. Det gir handlingsrom for andre løsninger på miljø, fordeling og regionreform. Erna må bli enig med Stortinget om hun skal overleve i fire nye år, sier Karin Andersen.

Det er også mange ubesvarte spørsmål på rødgrønn side.

– Ap er sterkt svekket, og det spørs hva som nå skjer i partiet. Det er også usikkert om hvor Sp legger seg i det rødgrønne landskapet med sitt nye og sterke stortingsgruppe. I SV kan vi glede oss over medvind i valgkampen og fin vekst.

Må ta tak i Hedmark SV

– Men SV i røde Hedmark ligger likevel under landsgjennomsnittet. Hvorfor?

– Vi sliter med en litt for svak organisasjon. Og det må jeg også ta ansvaret for ved å være mer til stede i organisasjonsoppbyggingen. Men det blir lettere når stortingsgruppa vår blir større. Og med større oppslutning blir det også lettere å bygge sterkere lag i Hedmark. Vi har langt større potensial i Hedmark enn det vi har fått ut, sier Karin Andersen.

– Du har 20 år på Stortinget og går nå din sjette periode. Blir dette din siste periode?

– Vi får se, jeg har fortsatt mye guts, sier Stortingets eldste kvinnelige politiker.