– Jeg har som regionrådsleder sendt invitasjon til alle valgte stortingsrepresentanter til et møte så vi kan bli bedre kjent og snakke om hvordan vi kan samarbeide, sier Lise Selnes, Nord-Odals ordfører og leder i Glåmdal Regionråd. 29. september er en aktuell møtedato.

De lokale Ap-ordførerne beklager alle at Tone Sønsterud (Ap) fra Kongsvinger røk ut som fast representant på Stortinget. Men de akter å bruke de mulighetene som fins til å fremme regionens saker.

– Vi har jo fått inn ei fresk dame fra Åsnes, jeg gleder meg til å bli kjent med Emilie Enger Mehl (Sp). Og vi har Karin Andersen (SV) som har tilknytning til regionen. Og både Ap og Høyre har fått inn spennende unge navn med faste plasser på Stortinget, sier Selnes, og sikter til Nils Kristen Sandtrøen og Kristian Tonning Riise.

LES OGSÅ: Ber velgerne bidra til regjeringsskifte.

– Må blir med pågående

Sør-Odal-ordfører Knut Hvithammer mener ordførerne og andre talspersoner for regionen nå må bli mer aktive og pågående, og antyder at vi i regionen generelt har vært litt for beskjedne.

– Tone (Sønsterud) har vært et viktig talerør for oss, og en døråpner. Det lyder litt svulstig, men det handler om å ha en kontakt som er kjent i systemet, og som kan ordne møter for oss. Hun har også vært flink til å holde oss ordførere oppdatert på saker. Vi mister en som har hatt tilgang til det politiske systemet sentralt, og som kjenner lokale saker, sier Hvithammer, og nevner E16 og SSB som eksempler.

– Vi skal ikke kimse av at Eli Wathne (H) og Johan Aas (Frp) fra Kongsvinger begge er blitt vararepresentanter til Stortinget, og Tone er også fortsatt vara. De blir viktige for oss, sier Hvithammer.

Skal huske løftene

Kongsvinger-ordfører Sjur Strand mener det nå er viktig å følge opp det de ulike stortingskandidatene lovet de skulle jobbe for under valgkampen.

– Nå gjelder det å henge på det de sa de skulle jobbe for av saker her i regionen, så skal vi spille på lag med dem som skal regjere, sier Strand.

Ut fra valgkampen å dømme mener han å ha registrert at Høyre i Hedmark nå virker mer interessert i regionen enn det de har vært.

– Kristian Tonning Riise har vært tydelig når han har vært her, og har viste at han kan slåss med oss for eksempel om sykehuset. Så er jeg også spent på om det kommer noen med kraft inn i regjeringsapparatet fra vårt fylke. Det har vi manglet, sier Strand, og legger til at det også handler om å gjøre Eli Wathne og Johan Aas gode til å tale regionens sak når de skal møte i Stortinget.

– Og Emilie Enger Mehl er kjempespennende, jeg vil tro hun kan gjøre en god jobb for regionen, det samme gjelder sjefen hennes (Trygve Slagsvold Vedum red. anm.) Det kan også bli en litt annen setting på Stortinget nå som KrF har signalisert at de ønsker en friere rolle. Det kan bli lettere å få bearbeidet Stortinget, mener Strand.

– Brette opp ermene

– Jeg er som Ap-medlem skuffet over valgresultatet, men nå er det bare å brette opp ermene og jobbe for Eidskog og regionen, er førstereaksjonen til Kamilla Thue, ordfører i Eidskog.

Hun sier hun er glad for de valgløfter som kom før valget, og lover at hun skal minne om dem.

Så får tiden vise om Kamillas bror Magnus fortsetter som statssekretær i Kunnskapsdepartementet, som Torbjørn Røe Isakens høyre hånd.

– Jeg snakker jo med ham, og når valget gikk som de gikk, så håper jeg han blir sittende i den rollen. Han ønsker å bidra med det han kan for regionen på sin måte, sier Thue.