Den snart 50 år gamle Elverums-kvinnen må nå sone 30 dager i fengsel for sin oppførsel under Elverumsdagene i fjor. Der fikk blant annet den unge Grue-gutten gjennomgå på grunn av hans etniske opprinnelse.

Grue-gutten sto i matkø i Storgata i Elverum da kvinnen også kom dit. Da hun ble oppmerksom på gutten og kameraten hans, sa hun til ham at han skulle "komme seg tilbake til Afrika der du kommer fra, jævla utlending" og "bryr du deg ikke om at folk i Afrika sulter".

Gutten, som er av Afrikansk opprinnelse, svarte at han brydde seg om folk i Afrika, men ikke kunne la være å spise av den grunn. Kvinnen gjentok da at han burde komme seg tilbake til Afrika, at han ikke brydde seg om foreldrene sine eller andre i Afrika, samt at han ikke burde spise potet ettersom de ikke var vant til dette i Afrika.

Hun påpekte også at han må ha vært snill og grei som har fått norsk statsborgerskap.

Ble sjokkert over oppførselen

Den unge gutten, som bare var tenåring da han ble utsatt for sjikaneringen, fortalte i retten at han ble sjokkert, og at han aldri er blitt behandlet på denne måten tidligere. Han oppfattet situasjonen som veldig ubehagelig, og mente at kvinnen ikke hadde noen grunn til å oppføre seg slik mot ham.

I løpet av diskusjonen mellom de to, gjentok kvinnen flere ganger at utlendinger ikke hadde noe i Norge å gjøre, og hun uttalte også at det var fælt med "disse utlendingene som er på fest og bruker opp våre skattepenger".

Også andre i nærheten reagerte på kvinnens oppførsel. Retten har vist til at kvinnens oppførsel var til for å håne den unge gutten for hans etniske opprinnelse.

Hun plukket seg ut den mørke unggutten, som på forhånd verken hadde sagt eller gjort noe mot henne, og hun rettet det verbale angrepet direkte mot ham på en slik måte at også andre reagerte.

Da kvinnen møtte i retten, nektet hun på at hun hadde sagt det hun sto tiltalt for. I stedet påsto hun at hun hadde omsorg for folk i Afrika, og at hun syntes synd på alle som ikke kom seg til Norge. Hun påsto også at det var Grue-gutten som startet diskusjonen ved at han spurte henne hva hun syntes om utlendinger.

Trodde på Grue-gutten

Retten har ikke trodd på kvinnens forklaring, og de tror derimot på den fornærmede Grue-karen, og mener at han forholdt seg på en saklig og ordentlig måte da kvinnen gikk til verbalt angrep.

Kvinnen ble senere på kvelden tatt hånd om av politiet etter at det ble bråk på et annet sted hun oppholdt seg. Da politiet pågrep henne, sparket hun til politiet, i tillegg hadde hun et språkbruk som politiet ikke satte pris på.

Retter mener at allmennpreventive hensyn krever at hun straffes både for vold mot politiet og for å komme med rasistiske uttalelser mot sårbare personer.

Kvinnen er også tidligere dømt for lignende forhold.