Roy Holth (62) lener seg tilbake. Han er entusiastisk, men velformulert, der han sitter med Glåmdalen og forklarer hvorfor han har bidratt i KIL Toppfotball omtrent siden han la fotballskoene på hylla som 29-åring.

– Fordi klubben ligger i hjertet mitt. Så føler jeg at det har vært naturlig å bidra når jeg har hatt muligheten, men jeg burde vært mer spesifikk på hva pengene skulle gå til. Der ble det rot til slutt.

Han ble selv mer sentral i styringen etter nesten-konkursen i 2012, sa etter eget utsagn at «nå får det faen meg være nok», og mente de måtte begynne på nytt. Han var lei det han beskriver som dårlig drift og overraskelser på høsten.

– Men jeg var med på det også. Jeg var med på galskapen. Vi trodde at det skulle gå til himmels, og det var det som til slutt gjorde meg forbannet. Skulle jeg være med videre, skulle vi ha kontroll på økonomien. Så sa jeg at vi får spille der vi hører hjemme, samme om det var i 1. divisjon eller 2. divisjon.

Kongsvinger-karen Espen Nystuen var mannen som fikk jobben med å stable klubben på beina igjen. I desember i 2012 ble han presentert som spillende daglig leder, og Roy Holth gikk inn i det han selv beskriver som en mer aktiv rolle som bidragsyter – ikke bare i form av penger – men også som mentor for Nystuen.

(Saken fortsetter under bildet)

Roy Holth stiller ett krav: At KIL skal ha kontroll på økonomien.
Roy Holth stiller ett krav: At KIL skal ha kontroll på økonomien.(FOTO: )

– Han er en stabukk når det drar seg til, men det var helt nødvendig. Vi måtte ha noen med bein i nesa. Samtidig hadde han det sportslige bak seg, og han er en dyktig leder. At Espen kom inn var viktig, for jeg hadde ikke blitt med om jeg ikke visste hvem som skulle lede klubben, sier Roy Holth, og beskriver KIL-sjefen slik:

– Målrettet, stram i føringene og viker ikke. Han er flink til å sette seg inn i problemstillinger, og han er veldig interessert i å lære. Espen kan komme langt, og jeg tror også at han kan bli en god næringslivsleder. Samtidig begynner han å få et navn i fotball-Norge. Han viser resultater og leverer positive tall.

– Hva gjorde dere annerledes?

– Vi ble enige om ikke å bruke mer penger enn vi hadde. Ble strammere i budsjettering og bruk av penger, la stein for stein. Vi følte vi var i gørra, for vi var godt under null. Det handlet om å snu holdninger til pengebruk og hvordan skape verdier.

Selv om 2013-sesongen endte med nedrykk til 2. divisjon, hadde de lyktes de med den økonomiske oppvasken. I 2015 ble det opprykk, og comeback-sesongen i 1. divisjon året etter endte med kvalik-spill og cupfinale.

Han tar seg god tid og er i godt humør. Kanskje ikke så rart, for jobben som er blitt gjort de siste årene får Roy Holth til å trekke fram dagens situasjon sammen med sine største høydepunkter; opprykket til eliteserien som spiller i 1982 og cupfinalen i 2016.

(Saken fortsetter under bildet)

Roy Holth ble selv mer sentral i styringen etter nesten-konkursen i 2012. Han mente KIL måtte begynne på nytt.
Roy Holth ble selv mer sentral i styringen etter nesten-konkursen i 2012. Han mente KIL måtte begynne på nytt.(FOTO: )

– Jeg synes det er moro nå. Jeg føler vi har kontroll, og selv om det har svingt litt i prestasjonene, driver vi fornuftig. I tillegg har vi mange gode fotballspillere i klubben.

– Stiller du noen krav?

– Ikke annet enn at vi skal ha kontroll på økonomien. Når vi legger et budsjett kan vi ikke i august-september si at det går til helvete. Selvsagt kan det skje ting som vi ikke får gjort noe med, men vi skal ha kontroll på det vi kan påvirke selv.

Den reelle ledergruppa i KIL Toppfotball består i dag av daglig leder Espen Nystuen, styreleder Baard Nordvang og Roy Holth.

– Det er på en måte teamet, men det er også viktig å nevne styret. Det er styre som driver klubben, men vi tre har mange samtaler som går på budsjett, logistikk og hvordan vi skal håndtere ting. Men jeg holder meg unna det sportslige, for det har jeg jævlig lite peiling på, ler han.

Men han sier at han er opptatt av at klubben skal ha en lokal forankring – og at de beste spillerne i regionen skal gå til KIL før de tar steget videre. Opprykk tenker han ikke på, og sier at det ikke gjør noen ting om KIL spiller en sesong eller to til i 1. divisjon. Mest av alt er han opptatt av at KIL fortsetter å bygge klubb.

– Vi må være tålmodige. Jeg bruker å trekke fram Sarpsborg 08 som et godt eksempel på at det går an, og det mener jeg at vi kan få til også. Men da kan vi ikke miste hodet. Derfor er det viktig å ha noen som er hard i klypa, som ikke bare sier ja når en spiller ber om å få 10.000 kroner mer i måneden.

– Hva betyr det for KIL at Mapei er klubbens nye hovedsponsor?

– Det betyr selvsagt veldig mye. De involverer seg i fotball og har høy kompetanse. Ikke minst tilstedeværelse, for det er en stor internasjonal bedrift med et veldig stort nettverk. På sikt tror jeg det kommer til å bli veldig bra for oss. Det er viktig å få med seg aktører som brenner for å få til noe. Det er et lagspill, sier Roy Holth, og passer samtidig på å rose de frivillige som stiller opp for KIL uke etter uke.

– Det viktigste er at de er motiverte for å være med, og jeg tror jo at de at de synes det er langt triveligere å være en del av klubben når ting er på stell. De gjør en fantastisk jobb, og det hadde ikke vært noen klubb uten dem.

(Saken fortsetter under bildet)

Roy Holth ser de aller fleste hjemmekampene på Gjemselund. Her er han på Jessheim stadion i forbindelse med bortekampen mot Ull/Kisa.
Roy Holth ser de aller fleste hjemmekampene på Gjemselund. Her er han på Jessheim stadion i forbindelse med bortekampen mot Ull/Kisa.(FOTO: )

Selv har Roy Holth i mange år vært KILs viktigste støttespiller. Men han mener også at KIL har vært viktig for ham. Han gikk gradene i klubben, har åtte sesonger bak seg i KIL-trøya – tre av dem i eliteserien – og står med 93 obligatoriske kamper.

– Fotball er et lagspill. Ikke bare på banen, men også utenfor banen. Det har gitt meg mye, og det har jeg tatt med meg inn mot å lede en stor bedrift. I en fotballklubb lærer man å håndtere mennesker, og man gjør hverandre gode. Det har vært bra påfyll til det vi har fått til i næringslivet, sier Holth som i dag er daglig leder i familieselskapet Gunnar Holth Grusforretning.

– Hva tenker du om din egen KIL-framtid?

– Ikke annet enn at jeg ønsker å sitte i den rollen jeg gjør nå, men jeg er bastant på hva jeg blir med på. De føringene legger jeg tidlig på året. Det er slutt på å ringe Roy og så ordner det seg.

– Har KIL-engasjementet kostet deg mer enn det har gitt?

– Nei. At vi gjorde mye dumt i perioder får vi ta på vår egen kappe. Det som kanskje irriterer meg mest er at vi ikke tok grep tidligere. Men det gjorde vi ikke, og det er historie.