Etter å ha fått svar på enda flere prøver, mener myndighetene nå å kunne fastslå at det ikke er valpesjuke, "circovrius" (vanligvis sett hos svin eller fugl) eller "coronavirus" (virus som kan forårsake forkjølelse, men også sykdommer som SARS) som er årsaken til at så mange hunder har blitt syke eller dødd den siste tiden.

Det forklarer Veterinærinstituttet på nettsiden sin, som har blitt oppdatert minst én gang om dagen siden utbruddet ble kjent for snart to uker siden.

Prøvene som er testet for gjærsopp og muggsopp er også negative.

– Det er ikke nytt at hunder får symptomer med oppkast og diare. Det har vi også sett tidligere år. Men det som er nytt er at hunder som den ene dagen var friske og raske, plutselig blir syke og dør den neste dagen, sier kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas ved Veterinærinstituttet til Aftenposten.

Siden fredag har Mattilsynet mottatt åtte nye meldinger om hunder som har lignende symptomer på sykdom. Tilfellene er fra Oslo, Akershus, Telemark og Nordland.

Saken fortsetter under bildet

Flere tester i løpet av uka

Veterinærinstituttet sendte i forrige uke ut et spørreskjema til 2.000 veterinærer, i håp om å få mer detaljert informasjon om de ulike tilfellene som har blitt meldt inn. Klinikker som har hatt hunder med akutt blodig diaré til behandling har også blitt bedt om å sende inn avføringsprøver.

"Veterinærnstituttet jobber videre utover i uken med bakteriologiske prøver både fra obduksjoner og fra innsendte prøver av hunder som har vært til behandling hos veterinærer", skriver instituttet på nettstedet.

Før helgen innrømmet Haukaas imidlertid at de ikke er sikre på at de noen gang vil finne noen årsak.

– Sånn er det med alle utbrudd. I faglig forstand vet vi heller ikke om dette er et utbrudd, eller bare en ekstrem variant av naturlige variasjoner. Det vi vet er at noen dyreklinikker har meldt om økt antall tilfeller. Men det kan også være helt andre årsaker til det, som for eksempel at de har en større del av markedet enn tidligere, sa han til RB.

Anette har en oppfordring til alle hundeeiere: – Ikke spre falske rykter som skaper hysteri

Mattilsynets råd til hundeeiere

  • Begrens nærkontakten mellom hunder. Ikke la hunden din hilse eller snuse på andre hunder når dere er ute på tur.
  • Unngå at hunden snuser på eller spiser ting i grøfta hvor andre hunder har vært. Bruk hundepose.
  • Viser hunden sykdomstegn (kraftig blodig diaré og/eller oppkast, samt raskt nedsatt allmenntilstand), bør man umiddelbart ta kontakt med veterinær. Ring veterinæren før du tar med deg akutt syk hund til klinikken.
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås.
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir.