Stortingsrepresentanten fra Nes som er bosatt i Skedsmo, reiste i går til Washington i kraft av å være visepresident i Natos parlamentarikerforsamling, et verv han fikk i 2016.

– Når jeg først får være med på noe sånt, skulle jeg ønske det var en annen president som ble innsatt, men like fullt er det viktig å beholde Norge og Natos gode forhold til USA, sier Myrli. Han skal ha en rekke møter med blant annet kongressrepresentanter under det fem dager lange besøket i den amerikanske hovedstaden.

Myrli er, etter det RB erfarer, den eneste stortingsrepresentanten til stede. Norge er ellers representert på ambassadenivå.

Håper på fornuften

Han innrømmer at han er litt urolig for uttalelser fra den påtroppende presidenten i valgkampen og i intervjuer med europeisk presse de siste dagene.

– Den nordatlantiske forsvarsalliansen vil bestå, men hvis USA mister interessen for Europa, har vi et helt annet verdensbilde. Jeg håper fornuften seirer. Trump har utnevnt både en forsvars- og en utenriksminister som tenker annerledes enn ham, og dessuten har han en Kongress å forholde seg til, sier Myrli som regner med konstruktive Nato-samtaler med kollegene her.

Må betale mer

Myrli er imidlertid ikke bekymret over Trumps krav om at Europa må betale mer for forsvarsalliansen. USA har i mange år betalt nær to tredeler av utgiftene, og de siste ti årene har både Barack Obama og George W. Bush signalisert at regninga må splittes bedre.

Det er ventet nærmere 1 million mennesker på de ulike arrangementene under klargjøringen av Trump for Det hvite hus. Hillary Clinton, Barack Obama og andre gjenlevende presidenter vil også være til stede, sammen med et enormt sikkerhetsoppbud under et arrangement som regnes som verdens mest attraktive terrormål.

Myrli er ikke engstelig for det. Amerikanerne kan sikkerhet. 45-åringen vet ikke hvor nær begivenhetenes sentrum han kommer.

– Jeg skal ikke stå oppe på scenen med Trump, altså, men jeg har jo invitasjon, så jeg regner med brukbar utsikt.

Fakta

  • Nato (North Atlantic Treaty Organization) ble stiftet i 1949. Norge ble medlem fra starten etter en opprivende strid i Arbeiderpartiet som den gang hadde rent flertall på Stortinget.
  • Natos parlamentarikerforsamling består av 260 parlamentarikere fra de 28 medlemslandene i Nord-Amerika og Europa. Den ledes av en president og fem visepresidenter. Sverre Myrli (Ap) har vært medlem av forsamlingen siden 2005.
  • Tidligere statsminister Jens Stoltenberg er generalsekretær i forsvarsalliansen.
  • Påtroppende president Donald Trump har skapt usikkerhet med sine uttalelser om at Nato er gått ut på dato.