Prisantydningen for Värdshuset Tvällen ligger på 4,2 millioner svenske kroner. Anki og Lasse Svensson har i flere år drevet den populære restauranten i Bogen. Ekteparet håper nå at de nye eierne vil fortsette å med restaurantdriften.

– Vi har tatt en beslutning, men det haster ikke. Det viktigste er at det er de riktige eierne som tar over, sa de til Arvika Nyheter i sommer.


Sju mål tomt og egen strandlinje

Värdshuset Tvällen er omgitt av naturskjønne omgivelser og ligger kun en mil fra riksgrensen. Eiendomsmegler Anna-Karin Wallinder hos Svensk Fastighetsförmedling i Arvika inviterer til visning med forhåndspåmelding. Megleren konstaterer att det er «et unikt salgsobjekt». Hun skisserer både at det kan komme nye restaurantdrivere, men at det ligger et stort potensial for den store eiendommen til både eventyr, fiske, bading og aktiviteter.

Tomten er på vel sju mål, det er egen strandlinje, boflaten er på 427 kvadratmeter og bygningsmassen rommer, for uten restaurantdelen, en stor og romslig leilighet, sju rom og et kjøkken, som strekker seg over to plan og er på til sammen 175 kvadratmeter.

Bygningsmassen på salgsobjektet ble satt opp allerede i 1949. Värdshuset Tvällen er kjent for alltid å ha hatt viltkjøtt og fisk på menyen. Restauranten har i over 40 år vært et populært lokalt spisested, selskapslokale og utfartsmål for lokalbefolkningen på begge sider av riksgrensen.

Vil ta mer hensyn til seg selv

Denne sommeren er ekteparet Anki og Lasse Svensson inne i sitt 23. år som restauranteiere på Tvällen, opplyser de til Arvika Nyheter. Det betyr at det er dem som har drevet den tradisjonsrike restauranten lengst. Det har vært tre ektepar etter tur som har eid og drevet stedet. Årsaken til at Anki og Lasse Svensson selger, er at de skal få muligheten til å ta bedre hensyn til sin egen alder og helse.

Värdshuset Tvällen ligger i Gunnarskog, det er nesten så langt nord i Arvika kommune du kan komme. Vertshuset ligger kun 40 minutter i bil unna henholdsvis både Austmarka og Skotterud.

– Vi har hatt mange fødselsdagskalas, forlovningsfester og bryllupsfester. For eksempel har folk kidnappet et fødselsdagsbarn og har dratt ut i skogen. De skjønner ingenting når de får se hvor de er, sier ekteparet til lokaltidningen i Arvika.

Finnskogens mystikk kan være attraktivt for en som vil satse på turisme. Carl Axel Gottlund beskrev for 200 år siden i dagboken at Bogen «ligger i Gunnarskogs Finnmark og i Jösse härad ved riksgrensen».


– Kan ta tid, men også gå raskt

Nyheten om at Värdshuset Tvällen skal selges, har spredd seg raskt. Ekteparet Svensson ha på Facebook forsikret gjestene side at de så visst holder åpent – og de har ikke stengt.

– Det kan ta tid å selge, men det kan også gå raskt. Etter 14. august har vi kun åpent på fredager, lørdager og søndager. I september tar vi en hvilepause og åpner igjen i oktober, opplyser de.

Värdshuset Tvällen ble skapt og etablert av tyske Anne og Rudi von Essen på slutten av 1970-tallet. Ekteparet bygget om det gamle landhandleriet og poststasjonen i Bogen ved Tvällen-sjöen.

Tamt villsvin rømte

I 1981 ble det lokalt oppstuss og oppmerksomhet på begge sider av riksgrensen da én av tam og drektig villsvin-purke rømte fra innhegningen ved serveringsstedet. Ekteparet hadde tatt inn villsvin, som også sto på menyen, fra Polen.

Villsvinpurka lot seg ikke fange og familiegruppen livnærte seg hele vinteren gjennom ved foringsplasser for rådyr.

Mange av leserne husker trolig godt de neste eierne av Värdshuset Tvällen, Solveig og Jörgen Schmidt. De solgte for over 20 år siden til Anki og Lasse Svensson og paret har drevet restauranten i Gunnarskog fram til nå.

Da et villsvin ble observert ved Lierkrysset utenfor Kongsvinger for 21 år siden, kunne Anki og Lasse Svensson forsikre Glåmdalens lesere at det ikke hadde rømt noe villsvin ikke de tre siste årene etter at de overtok.

«Hemmeligheten» blir med videre

Ekteparet har til Arvika Nyheter forsikret at én spesiell ting blir med videre etter at de har solgt.

Visse ting har vi arvet fra de tidligere eierne. For eksempel oppskriften til klassikeren på menyen, «Hemmeligheten».

Denne kommer de til å gi videre til restaurantørene som tar over vertshuset. Det er akkurat som de selv fikk overta for over 20 år siden. Det var de første eierne av restauranten, Anne og Rudi von Essen, som introduserte «Hemmeligheten» i Värdshuset Tvällen i sin tid.