Ny ulvefamilie i Juvberget

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

En ulvehann og en tispe fra ulike grenserevir har funnet sammen og dannet en ny ulvefamilie i Juvberget på Åsnes Finnskog, etter at de mistet hver sin make.

DEL

Det viser en ny rapport fra Rovdata.

Den tidligere lederhannen i Juvberget ble funnet død tidligere i vinter. Skadene påvist ved obduksjon tyder på at han ble sparket i hjel av en elg. I løpet av sommeren eller høsten forsvant også ledertispa i naboreviret Bograngen i Sverige. Makene som ble igjen, har nå funnet sammen.

– Hannen fra Bograngen flyttet med to valper til tispa i Juvberget, forteller leder Jonas Kindberg i Rovdata.

Ulvefamilien i Juvberget er blant de rundt 80 ulvene som fins i landet, hvorav rundt 50 er helnorske. Det ble påvist et kull med ni valper i reviret i mai. Ingen av disse er funnet igjen i overvåkingsperioden 1. oktober til 30. januar.

I samme periode er det dokumentert totalt ni kull med ulvevalper med tilknytning til norsk ulvesone.

Fem av kullene er dokumentert i helnorske revir, to av dem i familier med tilhold på begge sider av riksgrensen. Det er foreløpig uklart om de to siste revirgrensene strekker seg på tvers av riksgrensen. Det gjelder Sotsjø- og Rømskog-reviret.

– Videre sporinger og DNA-analyser utover vinteren vil gi et enda sikrere bilde av antall ulvekull i grenseområdene og hvor revirgrensene går, sier Kindberg.

Artikkeltags