Gå til sidens hovedinnhold

Vil felle tolv ulver og ta ut tre revirer

Artikkelen er over 3 år gammel

Det åpnes for lisensjakt på ulverevirene i Slettås, Hobøl og Mangen i ulvesona og tolv dyr utenfor sona til vinteren. Det gikk flertallet i rovviltnemndene i region 4 og 5 inn for tirsdag formiddag.

Tirsdag vedtok rovviltnemndene i region fem (Hedmark) og region fire (Oslo, Akershus og Østfold) vinterens lisensjakt for ulv.

Nemndene går inn for en kvote på tolv ulver utenfor ulvesonen og å felle alle ulvene i tre revirer innenfor sona: Slettåsreviret i Hedmark, Mangenreviret i Hedmark og Akershus, samt Hobølreviret i Østfold, skriver Nationen og Arbeidets Rett.

Til sammen omfatter vedtakene fra rovviltnemndene 30 ulver – en tredel av alle ulver i Norge, ifølge NRK.

Vedtakene er i tråd med anbefalingene fra Fylkesmannen i Hedmark (som er sekretariat for de to rovviltnemndene) når det gjelder felling utenfor ulvesonen, men stikk i strid med sekretariatets innstilling innenfor ulvesonen, der anbefalingene var ingen fellinger.

SV og MDG alene

Ifølge Nationen begrunner rovviltnemndene sitt vedtak med at bestandsmålet for ulv i vinter er oppfylt med stor margin. Det var imidlertid på forhånd uenighet mellom de to rovviltnemndene om å ta ut revirene innenfor ulvesonen. Før møtet på Gardermoen fikk imidlertid rovviltnemnda i Hedmark med seg to representanter fra den andre regionen på å støtte uttak også innenfor sona, skriver Østlendingen.

Dermed sto SVs to og MDGs ene medlem alene om ulike forslag om ingen eller redusert kvote for vinterens lisensfelling. Partiene ble sterkt kritisert for ikke å ønske utmarksbeite, skriver Arbeidets Rett.

– Det er feil å si at vi ikke ønsker utmarksbeite. Både jeg og MDG mener det skal være sau og beitenæring, svarer imidlertid MDGs Øyvind Solum. Han legger til at de har vært med på at det skal være kvoter for skadefelling.

Venter klage

Under tirsdagens møte ble det debattert hvorvidt naturmangfoldsloven åpner for å kunne ta ut ulv i tråd med bestandsmålet som stortingsflertallet har vedtatt.

– Vi ligger langt over Stortingets bestandsmål på fire til seks årlige ynglinger. Ja, vi er nær det dobbelte. Og vår rolle er å forvalte ulv etter Stortingets vedtak. Jeg er derfor svært overrasket over at det da går an å foreslå at det ikke skal tas ut ulv i det hele tatt, sa Senterpartiets Arnfinn Nergård som er leder for rovviltnemnda i Hedmark.

Opprinnelig foreslo rovviltnemnda i Hedmark også å ta ut Letjenna-reviret, men etter diskusjonene før møtet endte det med at Balder og ulvevalpens familie lever trygt den kommende vinteren.

Det er ventet at vedtaket blir klaget inn for Klima- og miljødepartementet.

– De som skal behandle klager, bør se at dette er et klart flertall, og saken bør dermed passere også i departementet, sier Nergård.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.