Granskerne vil vite mer om ulveforskinga

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forskning trenger flere opplysninger for å konkludere i saken mot Høgskolen i Hedmark og rovdyrforskerne på Evenstad.

DEL

Det er foreninga Naturen for Alle (NA), med Erling Nordgaard i spissen, som har henvendt seg til utvalget med det de mener er vitenskapelig uredelighet.

Saken ble først behandlet i Forskningsetisk utvalg ved Høgskolen i Hedmark i sommer og deretter i Nasjonale forskningsetiske komiteer, før det nå er havnet på granskningsutvalgets bord.

Usannsynlig

NA anklager ulveforsker forskermiljøet på Evenstad for uredelighet ved registrering og rapportering av antall ulv i Norge.

Opplysningene fra Evenstad benyttes i statusrapportene som Rovdata publiserer, disse igjen er førende for hvilken politikk som skal gjelde og hvordan ulven skal forvaltes.

NA mener konkret at Evenstad-forskerne har rapportert flere feil i forhold til hvor ulvene befinner seg.

Både i 2012, 2013 og 2014 ble det rapportert at Julussaflokken oppholdt seg 51 prosent innenfor ulvesona og 49 prosent utenfor.

Flokker som oppholder seg mer enn 50 prosent innenfor sona fredes mot beskatning.

NA mener en konsekvent 49-51-fordeling er usannsynlig.

Forfalsket

Videre rapporterte Evenstad-forskerne i 2014 at Slettåsflokken hadde tre prosent av sin arealbruk på svensk side.

Flokken ble derfor regnet som grenseflokk og fredet mot beskatning.

NA ba om dokumentasjon for de tre prosentene.

Den har de ikke fått og senere er flokken bare registrert i Norge. NA mener det derfor må dreie seg om en forfalskning.

Naturen for Alle mener også at ulveforskerne har opptrådt uetisk og uriktig når de påstås å ha uttalt at ulv «antas ulovlig skutt» og at «50 prosent av dødelighet skyldes ulovlig jakt».

Trang nåløye

Granskingsutvalgets sekretariatsleder, Torkild Vinter, sier at i utgangspunktet skal slike saker avgjøres av institusjonen selv, altså Høgskolen i Hedmark. Men saken fra NA har gått videre i systemet og nådde granskningsutvalget onsdag.

– Granskningsutvalget behandlet saken og konkluderte med at de manglet opplysninger og fakta for å kunne ta en endelig avgjørelse. Kanskje blir den tatt i januar-møtet, men det kan jeg ikke si noe om. Hvilke opplysninger utvalget ønsker, kan jeg ikke si noe om, sier Vinter.

Granskningsutvalget får 10–12 henvendelser i året. Bare til sammen fem har ført til granskning siden utvalget ble opprettet i 2007.

Dekan Harry Andreassen ved Høgskolen i Hedmark, campus Evenstad, sier han ikke i detalj har satt seg inn i hvor saken står akkurat nå, men regner han vil få spørsmål fra granskningsutvalget og vil svare på dem når de eventuelt kommer.

Artikkeltags