Enger Mehl kritisk til flytting av genetisk viktig ulv: – Det raskeste ville vært å trekke på avtrekkeren på en rifle, slik at ulven hadde ramlet død om

REAGERER: Stortingsrepresentant for Sp, Emilie Enger Mehl var ikke redd for krasse ord mot klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen onsdag.

REAGERER: Stortingsrepresentant for Sp, Emilie Enger Mehl var ikke redd for krasse ord mot klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen onsdag. Foto:

En ulv som ble flyttet inn i ulvesonen i stedet for å bli skutt, er genetisk viktig for den norske bestanden, ifølge regjeringen. Sp og Emilie Enger Mehl reagerer på flyttingen.

DEL

– Vi flytter ulven for å unngå ytterligere skade på tamrein, og for å unngå at et genetisk viktig individ blir felt i lisensfellingsperioden som starter 1. desember, sa seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet.

Torsdag forrige uke ble ulven i Elgå bedøvd fra helikopter, for å så fraktes til et område øst i Kongsvinger kommune.

Dyrehage

Dette reagerer Sps Emilie Enger Mehl på.

– Jeg kommer fra ulvesonen, og regjeringen behandler oss som en dyrehage, sa hun i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Hun avkrevde klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) en forklaring på hvorfor regjeringen trakk tilbake tillatelsen til å skyte en ulv i Engerdal og bestemte at den heller skulle flyttes med helikopter inn i ulvesonen.

Mehl kaller det provoserende og hodeløst å flytte ulven i stedet for å skyte den.

Både merkingen av ulven og transporten av den gikk ifølge Miljødirektoratet uten problemer.

Elvestuen viser til at regjeringen handlet raskt og begrunner beslutningen med at den angjeldende ulven er genetisk viktig for ulvebestanden.

– Den største trusselen for ulvebestanden i Sør-Skandinavia et genetikken og innavl, sa han.

Burde trukket på avtrekkeren

Elvestuen argumenterte for at større variasjon i genetikken, som den mye omtalte ulven som ble flyttet, representerer, faktisk vil kunne bidra til en norsk bestandsforvaltning med færre ulv, slik Sp ønsker.

– Det raskeste ville vært å trekke på avtrekkeren på en rifle, slik at ulven hadde ramlet død om, svarte Mehl.

Ulven har ifølge Rovdata vandret inn i Norge fra Finland eller Russland, og ble flyttet fordi Miljødirektoratet fryktet at den ville bli skutt under den lovlige ulvefellingen som starter 1. desember.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.