SNO hentet ut død ulvetispe

BITT IHJEL: Fredag før helga hentet Statens naturoppsyn ut en død tispe fra Letjennareviret i Elverum. De tror andre ulver kan ha drept henne.

BITT IHJEL: Fredag før helga hentet Statens naturoppsyn ut en død tispe fra Letjennareviret i Elverum. De tror andre ulver kan ha drept henne. Foto:

Tispa er nå sendt til obduksjon.

DEL

Rovviltkontakt i Åmot, Erling Ness, sier til Østlendingen at ulven ble merket i januar i år. Da trodde de at ulven tilhørte Letjennareviret.

– Men tispa gikk alene og forsvant sørover igjen mot Braskereidfoss og Solør. Da skjønte vi at den ikke tilhørte reviret, begynner Ness når han forklarer hva som har skjedd.

– Vi fikk DNA og klarlagt at ulven tilhørte Borgvikreviret fra Sverige. Ulven vandret rundt i Åsnes og Våler fram til for en måned siden. Da kom den plutselig oppover igjen og holdt seg i sørenden av Letjenna rundt Trysilvegen, sier han.

Bittskader

Det ble merket flere ulver fra Letjennareviret i januar. Slik kunne SNO følge med på store deler av flokken. SNO tror tispa ble drept av andre ulver.

– Vi stusset litt over at den fikk være der såpass lenge. Vi har også data som viser at de andre fra reviret har vært der nede på samme plassen som denne var, så de har visst om hverandre.

Den 19. mars fikk SNO signaler om at tispa lå rolig. Med andre ord har den ligget i noen uker før Statens naturoppsyn nå gikk inn på fredag før helga.

– Der fant vi den liggende død. Det hadde snødd, så den var ikke så god å se. Ulven hadde bittskader.

Vet ikke hvor vanlig dette er

– Samsvarer dataene deres med at de andre ulvene kan ha vært der, og at de kan ha vært en kamp?

– Ja, det samsvarer med peilplott på de andre ulvene. De har vært på samme sted på den samme tida.

– Hvor vanlig er det at ulvene dreper hverandre sånn?

– Det vet vi egentlig lite om. Det blir funnet døde ulver, men da er det vanskelig å si noe om dødsårsak fordi de blir funnet for sent. Jeg vil tro at dette kan skje når andre ulver roter seg inn i reviret og blir sett på som en inntrenger. Det er vel litt det samme som med jakthunder som blir tatt.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags