Gå til sidens hovedinnhold

I år er det 50 år siden Ullersmo Landsfengsel sto ferdig bygget på Kløfta. Fengselet er kjent for å hatt de mest hardbarka kriminelle innenfor murene. Bli med innenfor og få et innblikk i den 50 år lange historien til et av Norges mest fluktsikre fengsler

I et halvt århundre har Ullersmo fengsel, med de høye gråhvite og ruvende murene blitt et landemerke på Kløfta. Stedet har hatt fanger som Arne Treholt, Princ Dobroshi, Nokas-ranerne Johnny Thendrup og Kjell A. Schumann, «Skrik-tyven» Pål Enger, Lars Grønnerød, Per Orderud og Arfan Bhatti. En som soner der i dag er Roy Haagensen og ukjent for de fleste, men kanskje den som kjenner både de ansatte og fengselet best.

– Neste år har jeg 25 års jubileum som innsatt på Ullersmo

Roy Haagensen

Fengselsleder Ole Jonny Rydland (tv) har jobbet som leder i tre år, mens fengselsinspektør Tor-Arne Håland har vært med siden 1984.

– Vi kommer ikke til å gjøre så mye ut av 50-årsjubileet, men vi skal markere det. Det blir nok en større feiring neste år for 360 ansatte og inviterte gjester, sier Ole Jonny Rydland og håper at ikke korona skal ødelegge for arrangementet da.

– Det er nemlig viktig å markere det som er positivt i en fengselshverdag, sier Håland

En høy, slank fyr med lyst kort hår og mildt, men med litt slitent blikk står foran oss og krummer albuen til hilsen. Han har akkurat fått åtte og et halvt års fengsel for en narkotikadom og henvender seg til Tor- Arne Håland, fengselsinspektøren og spøker med at de er ferdig på Ullersmo likt. Håland som pensjonist og Haagensen forhåpentligvis som fri mann.

– Dette er faktisk et bra sted å sone på. Hvis du ønsker å gjøre noe her inne så har du mange muligheter, det er mye positivt å ta tak i her og noe for enhver. Vil du gå under radaren og surre deg gjennom dommen din, kan du det, sier Haagensen.

48-åringen kommer opprinnelig fra Krøderen, der han vokste opp på en gård, men har bodd i Drammen, Jessheim og nå i Oslo. 

– I de fleste straffesakene om meg er jeg omtalt som ullsokning, sier han. 

Ullersmo er 50 år. Roy har vært der i 25 av dem: – Ullersmo var litt bandittskole før, slik er det ikke lenger

Spiondømte Arne Treholt tilbrakte tre år der. Roy Haagensen kan snart markere 25 år i samme fengsel. Det er 50 år siden murene ble reist på et jorde på Kløfta.

Artikkelen er over 1 år gammel
For abonnenter