Fyller gamlebadet til UKM-finalen

Det gamle badet i rådhuset har fått et skikkelig ansiktsløft, og er arena for utstillingen under UKMs fylkesfinale. Fra venstre arrangørene Nora Sunde, Trysil, Marte Emilsen, Løten, Anne       Runa Jordet, Tolga, Nina Uhlen Solemsli, Våler, og foran Kat Oddløkken, Folldal.

Det gamle badet i rådhuset har fått et skikkelig ansiktsløft, og er arena for utstillingen under UKMs fylkesfinale. Fra venstre arrangørene Nora Sunde, Trysil, Marte Emilsen, Løten, Anne Runa Jordet, Tolga, Nina Uhlen Solemsli, Våler, og foran Kat Oddløkken, Folldal. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

KONGSVINGER: De venter innrykk av 300 unge fra hele fylket. Nå er det siste innspurt før UKM slippes løs i byen.

DEL

Det er full aktivitet på Scene U, Rådhus-Teatret og i Kunstbadet.

På disse arenaene skal unge fra hele Hedmark vise fram alt fra kunstprosjekter, film og design til sang, dans og konserter med band. For å få logistikken til å gå opp, er det mye som skal på plass.

Kunst i badet

Det meste er under kontroll, takket være KUA – det står for Kreative unge arrangører. Vi møter noen dem i Kunstbadet, som er Kongsvingers gamle, ærverdige offentlige bad i kjelleren på rådhuset, nylig oppusset og som nå innvies som galleri for UKM.

– Det er et skikkelig kult lokale, og vi tror det blir en veldig spennende arena for å stille ut både bilder og annen kunst, sier Nora Sande, som er fra Trysil og har erfaring med å arrangere UKM tidligere.

Denne installasjonen symboliserer råning, og det er unge engerdøler som står bak.

Denne installasjonen symboliserer råning, og det er unge engerdøler som står bak. Foto:

Både bilder, tekster, noveller og klesdesign er blant det vi ser som skal opp på veggene eller finne sin plass i «bassenget» eller i de tidligere garderobene. Nesten 60 utstillere er påmeldt. Blant dem er Vinger Mekk & Moro, som stiller med egenkomponert bil! Den må nok få plass utendørs!

Viser bredden

Det er godt over 100 sceneinnslag med ulike aktører, både i Rådhus-Teatret. All tilreisende ungdom skal bo på Tråstad ungdomsskole.

Mange kommer også for å være med i arrangørstaben, UKM har sin egen mediedekning, og det kommer VIP-gjester fra ulike kommuner. Det er politikere og andre i sentrale posisjoner som UKM-folket gjerne vil vise at mønstringa er verdt å satse på også i framtida.

– Dette er en veldig god anledning for publikum vil få se bredden av alt det ungdom i dag driver med, enten det er kunst eller innslag på scenen, sier Anne Runa Jordet fra Tolga, som har hovedansvaret for utstillingen nede i badet.

Mange ettertenksomme motiver i Kunstbadet.bilder: kari Gjerstadberget

Mange ettertenksomme motiver i Kunstbadet.bilder: kari Gjerstadberget Foto:

Hun og de andre presiserer at fylkesmønstringa ikke er en konkurranse, men en arena for å vise bredden i hvor mye kreativt som ungdom driver med i de ulike kommunene.

– Vi i KUA skal sørge for at det blir en bra mønstring, både for deltakerne og publikum. Jeg tror folk flest vil føle på den fantastiske stemningen som hersker på UKM, hvordan det knyttes bånd mellom ungdommer fra hele fylket. Det gjenspeiler seg på scenen og i hele området, sier Nora Sande.

Fredag kveld er det kick-off for deltakerne, og vernissasje for utstillingen.

Forestillingene i Rådhus-Teatret skjer lørdag og søndag, og de er åpne for alle.

Det er selvfølgelig også utstillingen i Kunstbadet. Bare omgivelsene i seg selv er verdt et besøk, om med kreativ, ung kunst på veggene, bør det være enda mer attraktivt for folk.

Identitet og seksualitet

– Det står på nettsidene til UKM at en skal ta med seg en «god dose seksualitet» i år, hva legger dere i det?

– Identitet og seksualitet er rammen rundt årets UKM i hele landet og her i Kongsvinger er det en workshop knyttet til nettopp dette.

Der blir de drag-sminke og høye hæler, og det blir også et foredrag av håndballspiller Anja Hedin, som snakker om kjønn og identitet, sier de fem unge arrangørene.

Lørdag kveld er det åpent arrangement for all ungdom på utescenen ved rådhusplassen.

– Dette er et sosialt treff med levende musikk, og det er for all ungdom, ikke bare dem som er med på fylkesmønstringa, sier Nina Uhlen Solemsli fra Våler, som er produsent for UKM.

UKM fylkesmønstring

  • Åpning fredag kveld
  • Forestillinger i Rådhusteatret lørdag 15.00 og 19.30, søndag 10.00 og 15.00
  • Utstilling i Kunstbadet i kjelleren i rådhuset hele helgen.
  • 300 unge er med
  • Åpent for publikum
  • Det er også mulig å følge UKM direkte på nettet, via UKM Hedmarks nettside
En liten hvil, de er det få av når man planlegger UKM for 300 mennesker. Nora Sande, Marte Emilsen, Kat Oddløkken, Nina Uhlen Solemsli og Anne Runa Jordet, og Anne-Line Kamøy leder for Scene U.

En liten hvil, de er det få av når man planlegger UKM for 300 mennesker. Nora Sande, Marte Emilsen, Kat Oddløkken, Nina Uhlen Solemsli og Anne Runa Jordet, og Anne-Line Kamøy leder for Scene U. Foto:

Artikkeltags