Karin Stenbekken, Janne Rygh og Anne Karin Johnsæter møtes for å gå tur ved Lindtjernet i Grue, og dagens turmål er Gråhesten. Fra Lindtjernet går det flere turmuligheter med ulike lengder, og stinettet er godt opparbeidet og godt merket.
- Vi holder oss i aktivitet og trimmer. Vi har arbeidet sammen, kjenner hverandre og møtes noen ganger for å gå turer, sier de tre spreke damene før de tar fatt på turen.
Digital turbok
Nå skal registrering av turer foregå på appen ut.no. Det gjør arbeidet enklere, og Lene Margrethe Sætaberget, leder i DNT Finnskogen & Omegn, kan lettere følge med på populære turløyper. Grue kommune har inngått et samarbeid med DNT, og i tillegg er speidergruppa i Grue koblet inn med tanke på merking og holde stier i orden. Foreløpig gjelder dette Dagsåsen og Vardåsen.
- Vi skal gå stiene tidlig og se at de er i orden. Vi får med oss noen foreldre, og dette er stier som vi i speideren også bruker. Vi bygger også klopper der det trengs, sier Tommy Larsen i speidergruppa til Grue.
Lene Margrethe Sætaberget i DNT håper at flere laster ned appen ut.no for å kunne registrere seg digitalt når de er på tur. Der kommer også kartet opp, og appen gjelder for turer i hele landet. Når du nærmer det et toppunkt for registrering, hører du et "ko-ko" i telefonen.
- Stadig flere laster ned appen, og man kan ta selfie som man enten kan ha privat eller offentliggjøre, sier Sætaberget, som er glad for at den digitale løsningen er blitt så populær.
På appen ligger det også informasjon om stedet man er på.
Kart i papirformat vil fortsatt være tilgjengelig på servicetorget for dem som ønsker det.
Turer for alle
- Grue er med på Friluftslivets Ferdselsårer, og vi har både toppturer og rundløyper. Det er også noen nye turer, både på Kirkenær, Namnå og Svullrya. I tillegg blir det en padlerute langs Rotna, sier Anne Grete Bråten i Grue kommune. Sammen med Anne Berit Gullikstad og Johny Solvang har hun oversikt over løypene og sender også ut henvendelse til grunneiere når det er nye stier som tas inn i prosjektet og trenger merking.
- Vi sørger for at folk vet hvor de skal dra for å få en fin tur, og flere tørr å gå ut på tur. Det skal være turer i alle kommunens grender, og det skal være turer for alle. Både flate, bratte, korte og lange, sier Anne Berit Gullikstad, som har arbeidet med toppturene i mange år.
Nå starter sesongen for fullt 1. mai, og det meste skal være klart med både kart og apper.
- Kommunen samarbeider med mange lag og foreninger for å få til dette, og vi har et veldig bra turtilbud i kommunen. Den nye løypa om Verken er populær, og der ønsker vi å koble inn BUA slik at folk kanskje vil låne seg en sykkel og sykle den turen også, sier Bråten.
Hun opplyser at kommunen får 70.000 kroner fra Innlandet fylkeskommune til dette turprosjektet, som er initiert av Miljødirektoratet.