Med koronapandemi og strenge reisekrav de siste to årene har turisthyttene i Norge opplevd gode tider de to siste årene.

I år har de imidlertid fått kjenne på hverdagen igjen med folk som igjen drar på sydenferie og generelt høye priser i samfunnet.

På Breisjøseter i Alvdal Vestfjell har Håkon Magne Skjøren virkelig merket forskjellen fra i år til i fjor.

– Det ble veldig stille denne sesongen. Det har jeg forstått har vært det samme over hele fjøla for turisthyttene denne sommeren. Her på Breisjøseter har vi en 50–60 prosent nedgang fra de siste to årene. Det er faktisk nedgang fra 2019, før korona også, sier Skjøren.

Også på de andre turisthyttene Østlendingen har vært i kontakt med har de merket en markant nedgang i antall besøkende.

– Det stemmer, det. Det har vært lavere booking enn tidligere. Folk vil ut i det store utland. Vi har drevet i to år, så vi har ikke så god oversikt på tiden før korona, men i forhold til fjor så er vi nok på halvparten når det kommer til besøkstall, sier Monica Olsen som driver Svukuriset i Femundsmarka.

Sa opp jobbene for å satse alt på drømmelivet i villmarka. Her søker Monica (45) tilbake til sine samerøtter

Folk vil til Syden

Også på de populære Dørålsetrene i Folldal og Dovre, i inngangen til Rondane har besøkstallene droppet drastisk.

Hos Trond Stordal på Nedre Dørålseter og Marius Rindal på Øvre Dørålseter har det vært mindre besøkende enn de hadde håpet. Han tror folk har ønsket seg til sol og strand etter å ha måtte være hjemme noen år.

– Man merker at folk har litt abstinenser for å komme seg til Syden. En del har nok valgt det framfor fjelltur i år. Vi har ikke så mange senger, så vi har ikke de store toppene og dype dalene. Vi har 30 sengeplasser og det er det. Marius opplever nok en større forskjell. Vi ser det at vi sender ikke så mange dit som vi har gjort, sier Stordal.

Plutselig så de røyk fra bygningen: – Det er tragisk. Inntektsgrunnlaget vårt er helt ødelagt

Det bekrefter Marius Rindal.

– Det har vært mindre enn vi håpet. Antall besøkende har vært mindre enn i fjor, og det er nok fordi folk har dratt til utlandet. Når folk har sittet hjemme i tre år og ventet på å få dra utenlands, så drar de når de får sjansen, mener Rindal.

På Breisjøseter ser de at det ikke bare er åpningen etter koronapandemien som gjør at besøkstallet har sunket.

– Alle har sine grunner, sammen blir det til at mange velger å ikke reise på fjellet. Noen tenker på renta, noen sparer penger, noen har fått korona, noen har kjøpt seg hytte eller båt. Alle har sine grunner og sammenlagt så blir det dessverre færre besøkende for oss, sier Skjøren.

– Interessen for vår gourmetaften har en stigende bratt kurve oppover

Ønsker folk velkommen tilbake

Skjøren sier han har hørt andre hytter har vurdert å stenge for sesongen på grunn av labre besøkstall og bookinger framover.

Selv på Breisjøseter, tærer de manglende besøkende på.

– Vi skal klare oss, men det er utrolig marginalt, man går med tap. Så det kommer an på hvor mye man har å tære på om det går rundt, forteller han til Østlendingen.

Den Norske Turistforening sier det foreløpig er for tidlig å si noe om hvordan besøkstallene på deres hytter har vært i år kontra årene før korona, og oppfordrer folk til å ta i bruk hyttene deres i august måned.

– Vi har ikke gjort opp status for sommerens besøk ennå, siden vi fortsatt er midt i høysesong, ikke minst for våre betjente hytter. Noen hytter har meldt om fulle hus, mens andre har hatt mer plass. Været i begynnelsen av sommeren gjorde nok at noen valgte å utsette å utsette turen til fjells, og mange har også valgt å sitte litt på gjerdet med planleggingen av sommeren i forbindelse med passtrøbbel og flystreik, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

– Et viktig tips fra fjellvante folk er å ta en tur nå, for august i fjellet er så vakkert! Det er fortsatt noen uker igjen av skoleferien, så det er ikke for seint å ta med familien. Nesten uansett hvor i fjellet du vil reise nå, kan vi garantere deg plass. Det er mulig å bestille plass på forhånd, men også å komme uanmeldt. Velkommen til fjells!, fortsetter han.

Til tross for tunge tider denne sommeren er Håkon Magne Skjøren trygg på at turisthyttene i norske fjell fortsatt vil være et yndet reisemål i tiden som kommer.

– Jeg tror på lang sikt at fjellheimen vil være og er et veldig trygt reisemål for mange. Slik det ble nå, ble det veldig mye på en gang og mye uro for mange. Etter hvert vil det stabilisere seg og folk vil finne tilbake til oss. Uansett det som skjer geopolitisk ute i verden, så står fjella der uforandret, sier Skjøren.