Meny har lagt ned i Kongsvinger. Inn kommer lavpriskonsepter. Bort med ferskvaredisk og et innslag av mer eksotiske varer. Inn med partivarer og prisgaranti. Trist, synes mange. Vi også. Men hvor ofte var du egentlig bortom ferskvaredisken for å ta med deg fersk fisk eller kjøttvarer?

Litt av det samme blir det med Bakeri Bohem (bakeriet altså, Kafé Bohem i Øvrebyen lever i beste velgående). Til duften av nybakt brød og andre godsaker åpnet bakeriet i Haugekvartalet dørene i april 2022, ikke langt unna der bakeriet Mel & Kanel holdt til i sin tid. Også de gikk konkurs, i november 2018. Drøyt fire år senere lider altså Bakeri Bohem samme skjebne. Også forsøket på å drive danskinspirert bakeri i Glommengata havarerte i 2018.

Kjersti Wangen, daglig leder i eiendomsselskapet som eier lokalene der bakeriet holdt til, setter ord på det mange føler, når hun sier at det er fryktelig trist at bakeriet ikke gjenåpner etter vannlekkasjen i jula.

«Ikke minst er det et stort tap for byen. Vi var så fornøyde med å ha en så flott leietaker i så fine lokaler. Jeg skulle virkelig ønske at vi hadde funnet en løsning», sier Wangen til Glåmdalen.

Men igjen; hvor ofte tok du egentlig omveien om bakeriet i Haugekvartalet for å ta med deg et par ferske brød og muligens noen wienerbrød å kose seg med til kaffen? Kanskje ikke så ofte?

Så er det selvsagt ikke tilfeldig at flere, både butikker og serveringssteder, bukker under nå. Det handler ikke bare om for få kunder, men også om kostnader – strøm og råvarer – som har tatt fullstendig av det siste året. Når hvermannsen må spare penger, er det det lille ekstra som ryker først.

Vi kan ikke forvente at denne byen skal by på spesialforretninger, spennende restauranter og andre smått eksotiske tilbud om vi ikke benytter oss av dem. Vil vi ha en levende by med interessante valgmuligheter, kan vi ikke legge igjen hver eneste krone i lavprisbutikkene – eller i Sverige.

Det vi setter pris på må vi bruke. Hvis ikke blir det, naturlig nok, borte.