(Nettavisen): I de siste dagene har kraftig snøfall ført til utfordrende kjøreforhold på Østlandet. Dette har resulter i flere trafikkulykker de siste dagene.

Nå kan Gjensidige fortelle at de har sett en sterk økning i skademeldinger som angår én spesiell type ulykke.

Det de har sett er en tredobling i antall påkjørsler bakfra fra mandag til onsdag denne uken. Kommunikasjonssjef Bjarne Arni Rysstad forteller at dette kun er et øyeblikksbilde, men at det tyder på en større tendens.

– Vi tenker det er en god pekepinn på det som skjer i trafikken om dagen, sier Rysstad.

– Lov å kjøre i 50

Han mener det er naturlig at de ser en økning med de vanskelige føreforholdene vi har sett den siste tiden, men at det er såpass mye mener han kan skyldes at folk kanskje ikke tilpasser seg nok.

– En del kunne vært unngått, mener han.

Rysstad mener at flere faktorer spiller inn til den store økningen, en av dem at en del bilister kanskje ikke slipper gassen nok.

– Når det er såpass dårlige forhold og det står 80 på skiltet er det lov å kjøre i 50 på sånt føre, påpeker han.

Dette i kombinasjon med for lite avstand til bilen foran tror Rysstad kan ha skylden i mange av sammenstøtene.

Advarer mot mobilbruk

I tillegg tror han uoppmerksomhet kan være en medvirkende faktor, og trekker fram mobilbruk. Han forteller at de ser at den er høy ellers i året, og tror ikke alle legger mobilen fra seg når det er dårlig føre heller.

– Når det først skjer noe på glatt føre er marginene mindre, under sånne forhold får kun en tiendedels uoppmerksomhet få store konsekvenser, advarer han.

Gjennom helgen er det meldt mildvær, som kan skape enda glattere veier, og Rysstad forventer ikke at utviklingen kommer til å snu.

– Vi er bekymret for at det kommer til å komme inn mye skademeldinger. Det verste er selvfølgelig personskader.

Han vil råde alle bilister som skal ut på veien i dagene framover om å være svært forsiktig med farten, kjøre etter forhold, holde ekstra god avstand, og legge fra seg telefonen.

– Gode holdninger kan bidra til at man kan begrense antall ulykker, avslutter han.