Dette er det stadig flere av oss som gjør

FARLIG: Stadig flere av oss skriver tekstmeldnger mens vi kjører bil. (Foto: NTB scanpix)

FARLIG: Stadig flere av oss skriver tekstmeldnger mens vi kjører bil. (Foto: NTB scanpix) Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Siden 2011 har andelen folk som leser eller skriver tekstmeldinger mens de kjører bil økt fra 32 til 44 prosent, viser en fersk rapport fra TØI. Og svært mange tar selfies.

DEL

Statens vegvesen har på vegne av Transportøkonomisk institutt (TØI) spurt 2331 bilister om atferd i trafikken i forbindelse med rapporten "Trafikksikkerhetstilstanden 2016".

Flere skriver

Andelen som svarer at de bruker håndfri mobil har økt fra 52 prosent i 2011, til 72 prosent i fjor, noe TØI anser som positivt.

Men selv om færre holder mobilen når de ringer mens de kjører, går vanene for å lese eller skrive tekstmeldinger motsatt vei.

Fem omkom i fjor

– Det er jo det som er det farlige. All aktivitet som gjør at man må ta blikket bort fra veien sammenhengende i lengre perioder øker ulykkesrisikoen kraftig. Ulykkesrisikoen er minst 20 ganger høyere, sier forsker ved Transportøkonomisk Fridulv Sagberg institutt til NRK.

I fjor omkom fem mennesker i ulykker der fikling med mobil trolig var en av årsakene til ulykken. Fire av dem var under 30 år. Siden 2005 har 46 mennesker omkommet i slike ulykker.

Gjensidige har også nylig ifølge kanalen undersøkt mobilvaner i bil, og har funnet ut at 50 prosent av de under 30 år har mottatt en selfie av noen som har kjørt bil.

Artikkeltags