– Vi har sett en stor økning i antall barn som sykler i trafikken. Det må vi ta høyde for når vi utfører vår trafikkundervisning for barn, forteller forbundsleder i NLF, Tore Velten fra Elverum.

Se den nye videoen i videovinduet øverst!

Han understreker at det aldri har vært flere syklister og vogntog på norske veger. Disse to trafikantgruppene er spådd stor vekst i årene som kommer, noe som betyr at de tyngste og de letteste trafikantene oftere og oftere må dele vegen, også der det ikke er godt tilrettelagt.

I tillegg blir syklistene stadig yngre, og i dag er det vanlig at barn i selv de tidligste skoletrinnene forserer skolevegen på to hjul.

Over to millioner visninger

I tillegg til å være forbundsleder i NLF, er Velten også primus motor i programmet Venner på veien, hvor frivillige fra NLF besøker skoler i hele Norge for å undervise barneskolebarn i trafikksikkerhet.

I 2016 fikk over 2.400 elever undervisning av NLF. Ved siden av den praktiske undervisningen spiller også sosiale medier en stor rolle i å spre budskapet til barn og unge.

– Vi opplevde stor suksess med vår forrige trafikksikkerhetsvideo «Stopp, se og vink», med godt over to millioner visninger i sosiale medier. Den bidro til at mange barn i dag gjør seg til kjenne for sjåføren før de skal krysse vegen foran en lastebil. Nå ønsker vi å gjøre det samme for de yngste syklistene, forteller Velten.

Kan redde liv

Det er spesielt i vegkryss hvor lastebilen skal til høyre at de farligste situasjonene kan oppstå.

Hvis en syklist befinner seg på innsiden av lastebilen og skal rett fram i krysset, har sjåføren i lastebilen liten eller ingen sjanse til å se den mindre trafikanten, siden den befinner seg i blindsonen.

– Det er denne situasjonen vi har forsøkt å illustrere i videoen. Nå håper vi at så mange som mulig får med seg budskapet. Det kan være med å redde liv, avslutter Velten.