Tom Nordlie trente KIL både i 2008, 2009, 2011 og 2012.

Den nåværende NRK-eksperten og Skeid-treneren mener at en av grunnene til den dårlige sesongen, er at KIL er blitt straffet fordi de etter hans mening har en altfor naiv spillestil.

Dominerte mot Start

– Jeg må først få understreke at også i år har KIL vist tegn på at de kan være veldig gode. Det er mye spillstyrke i laget med gode tekniske ferdigheter. Jeg så blant annet den første hjemmekampen mot Start, og KIL dominerte stort i perioder.

– Men jeg har fulgt med på endel av de andre kampene gjennom sesongen, og jeg personlig likte den litt mer kyniske stilen mot Elverum sist søndag bedre. Det ga også en livsviktig seier. Og KIL skal ha for at de vil stå for en stil som skal være spillerutviklende, men målene står fortsatt i hver sin ende av banen – det blir for lite framdrift i store perioder. Og for min del er det også spillerutvikling å vinne fotballkamper, så totalt sett blir denne stilen litt for romantisk etter min smak.

– Ser ut som følgefeil

Den frittalende 55-åringen har definitivt gjort seg sine tanker om hvorfor årets sesong er blitt en gedigen nedtur etter fjorårets suksesshistorie.

– Jeg tror vi kan oppsummere det med at det ser ut til å ha blitt en følgefeil. Det tok en stund før en ny trener var på plass, og dermed tok det også sin tid før nye spillere kom inn. For samhandlinga i et lag, er det sjelden en suksessfaktor. I tillegg er det nok en faktor at de andre lagene kanskje tar mer hensyn til KIL enn de gjorde i forrige sesong – på grunn av suksessen i fjor.

– Men langt mer viktig mener jeg det er å stille spørsmålstegn ved hva klubben gjorde i etterkant av cupfinalen og kvaliken. Allerede i fjor kunne de gjort det langt bedre i serien, og jeg var faktisk skuffet over at de bare ble nummer fem til slutt. For på sitt beste var KIL det beste laget i divisjonen, men utover høsten rotet de bort poeng etter hver gang de hadde gått videre i cupen. Ull/Kisa – som nå gjør det veldig bra – kan jo takke KIL for at de i det hele tatt er i divisjonen. Så totalt sett mener jeg det første og fremst er et treneransvar – men også et leder-og spilleransvar – å nullstille etter de store opplevelsene, og det ser ikke ut til å være gjort godt nok.

– Må stille store krav

– Så for deg så ser det ut til at KIL kan ha blitt litt for fornøyde med seg selv etter fjorårssesongen?

– Ja, det kan se sånn ut der jeg sitter på utsiden. Når du opplever stor suksess, er det enda viktigere å stille store krav til seg selv. Jeg har fulgt med på noen av «Nachspiel»-sendingene etter KIL-kampene, og det er slående hvor fornøyde man kan være over å ha hatt ballen mest og skapt flest målsjanser – selv om de har tapt kampen.

–Jeg var rimelig forbanna etter at vi (Skeid) vant 5-3 forrige helg. Hvorfor? Fordi vi slapp inn et mål på overtid i hver omgang, og fordi vi har sluppet inn ni mål – og mistet viktige poeng – på overtid tidligere i sesongen. Og med tanke på KIL-spillerne: Hvor mange av gutta som hadde stor suksess i fjor, har satt seg enda høyere mål i år – og lagt ned arbeidet som trengtes for å oppnå målet? spør Nordlie retorisk.

Har fortsatt ambisjoner

Trener-profilen har de to siste årene trent Skeid i 2.divisjon.

En klubb med 2,8 millioner i budsjett er noe annet enn Nordlie har vært vant til tidligere i sin karriere, men målsettingen før sesongen var likevel «å overraske stort, jeg ville rykke opp».

Kontrakten med Oslo-klubben går ut etter denne sesongen. Skeid-ledelsen vil beholde Nordlie, men hovedpersonen selv er usikker på hva trenerkarrieren bringer i framtida.

– Jeg har fortsatt ambisjoner, og det er mulig vi har nådd et tak i Skeid ut fra ressursene. Men selv om det per i dag er vanskelig å kombinere trenerjobb på toppnivå med jobben som i NRK, er jeg åpen for én av to utfordringer: Enten å bygge opp noe som er et prosjekt – eller være med på å vinne noe igjen.

Men selv om trenerkarrieren på toppnivå per i dag er satt litt på vent, har den karismatiske romerikingen nok å henge fingrene i.

– Jeg har en 25 prosent stilling i Skeid, holder jeg foredrag for næringslivet, jobber i NRK, og driver fotballakademi hver mandag med Egil «Drillo» Olsen. I tillegg driver jeg å sysler med tankene om å skrive en bok. Jeg er ikke akkurat arbeidsledig, sier Tom Nordlie og smiler skjevt.