Gå til sidens hovedinnhold

Togsommer med mange forsinkelser

Artikkelen er over 2 år gammel

Traktorkollisjon på Kongsvingerbanen, tekniske problemer, solslyng og skogbrann har skapt trøbbel for Bane Nor i juli. Spesielt slet langdistansetogene med punktligheten.

– Det så bra ut de tre første ukene i juli, men etter det oppsto det mange feil og hendelser utover hele jernbanenettet. Dessverre har mye av dette berørt de reisende, sier fungerende direktør Lars Ola Bækkevold i divisjonen Kunde og trafikk i Bane Nor.

Det oppsto svært mange hendelser i juli som førte til forsinkelser og stengte togstrekninger. Blant annet ble Nordlandsbanen stengt i flere dager som følge av at et godstog sporet av mellom Namsskogan og Majavatn.

Les også

Traktorfører til politiet: – Jeg så lokomotivet, men trodde jeg skulle rekke over Brannvesenet: – Bare hundredels sekunder skilte mellom liv og død

 

Det brøt dessuten ut flere branner langs toglinjen denne måneden, blant annet langs Rørosbanen ved Elverum og langs Gjøvikbanen. Et skogbrannhelikopter ble tilkalt for å bistå i slukkingsarbeidet på sistnevnte strekning.

På Flåmsbana ble ti personer lettere skadd da to tog med til sammen 800 passasjerer om bord kolliderte ved Berekvam stasjon.

Den samlede punktligheten for persontogene ble målt til 88,5 prosent i juli. Bane Nors mål er 90 prosent punktlighet.

Noen av hendelsene på jernbanen i juli

 • 9. juli Sørlandsbanen: Tekniske problemer med signalanlegget mellom Sandnes og Stavanger skaper forsinkelser og innstillinger.
 • 10. juli Rørosbanen: Midlertidig stans i togtrafikken på Rørosbanen grunnet en rekke små branner.
 • 12. juli Gjøvikbanen: Midlertidig stenging av Gjøvikbanen grunnet gressbrann langs jernbanesporet.
 • 15. juli Nationaltheatret stasjon: Røykutvikling inne på stasjonen. Mange tog blir forsinket, og flere andre ble innstilt denne dagen.
 • 18. juli Bergensbanen: Brann i det elektriske anlegget på Arna stasjon forårsaker stenging av strekningen Bergen-Arna.
 • 19. juli Raumabanen: Raumabanen (Dombås – Åndalsnes) stenges etter at myndighetene økte farenivået rundt Mannen.
 • 24. juli Trønderbanen, Meråkerbanen: Saktekjøring på flere strekninger langs Trønderbanen og Meråkerbanen grunnet fare for solslyng etter flere dager med høye sommertemperaturer i Midt-Norge.
 • 24. juli Dovrebanen: Et togsett skader kjøreledningen på Steinsrud stasjon. Dovrebanen mellom Tangen og Stange må stenges mens reparasjonsarbeidet pågår.
 • 25. juli Nordlandsbanen: Et godstog sporer av på Nordlandsbanen og forårsaker midlertidig stenging av sporet.
 • 28. juli Spikkestadbanen: Brann langs Spikkestadbanen rammer strømanlegget på Asker stasjon og fører til forsinkelser og innstillinger.
 • 31. juli Kongsvingerbanen: Et tog kolliderer med en traktor ved en usikret planovergang på Kongsvingerbanen mellom Sander og Galterud.
 • 31. juli Flåmsbana: To tog kolliderer på Flåmsbanen. Kollisjonen førte til materielle skader og innstilte tog.

 

Kommentarer til denne saken