Lokførerne varsler utvidelse av streiken

Oslo  20160929.
Nesten 150 tog innstilt som følge av at 71 lokførere er tatt ut i streik torsdag morgen. På Skøyen stasjon går alt rolig for seg.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Oslo 20160929. Nesten 150 tog innstilt som følge av at 71 lokførere er tatt ut i streik torsdag morgen. På Skøyen stasjon går alt rolig for seg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

GLÅMDAL/NES: Norsk Lokomotivmannsforbund trapper ikke opp streiken i denne omgang, men varsler at det vil skje i neste uke.

DEL

Det er gått nesten en uke siden streiken ble trappet opp, og før fredagens vurdering er 118 lokførere tatt ut.

– Vi ønsker ikke å gjøre det vanskeligere for passasjerene. Vi ønsker å vise ansvarlighet når NSB gjør alt for å tilspisse konflikten, og innstiller tog som kunne kjørt, sier forbundsleder Rolf Ringdal.

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september. 118 medlemmer et tatt ut i streik

Særlig på Østfoldbanen

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september. De siste ukene har vært preget av fulle busser og lange bilkøer, særlig på innfarten fra Follo og Østfold – ettersom alle lokaltog på Østfoldbanen er innstilt. Til vanlig har disse togene rundt 20.000 passasjerer.

Også Kongsvingerbanen har vært berørt som følge av streiken.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der Norsk Lokomotivmannsforbund hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.

Enige om å kutte i utdanningen

Ifølge NRK er lokførerne enige med NSB om å kutte utdanningen ned med ett semester, fra halvannet til ett år. Begge partene sitter i styret for lokførerutdanningen på Norsk jernbaneskole. Forslaget skal vurderes av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Leder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund mener det ikke er noe paradoksalt i dette.

– Vi har aldri sagt at det må være et og et halvt år eller så og så mange uker. Vi har sagt at det må være en riktig kompetanse, som ivaretar det som gjelder for å kjøre tog, sier Ringdal til NRK.

Også utenom Østlandet

Streiken blant lokførerne har først og fremst rammet Østlandet, men noen av togene mellom Oslo og Bergen, samt togene på Vossebanen og i Arnalokalen er også blitt innstilt. Streikeregelverket gjør at NSB ikke kan sette opp alternativ transport i form av busser for tog.

NSB oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert via NSBs app og nettsider, ettersom det er endringer fra dag til dag når det gjelder hvilke avganger som er berørt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken