Virke har tittet i glasskula, og det de ser er relativt nedslående for en rekke bransjer. Gjennomsnittlig kommer vi til å bruke like mye penger neste år som i år, tror arbeidsgiverorganisasjonen, men vi kommer til å få mindre igjen for hver krone vi bruker. Noen bransjer kommer til å bli rammet spesielt hardt nå som de aller fleste av oss for alvor merker den samlede effekten av høyere rente, rekorddyr strøm, dyrere drivstoff og økte priser på matvarer og mye annet.

«Forbrukerne vil få mindre igjen for pengene, og det rammer særlig handelen», sier Virkes sjeføkonom Lars Haartveit i en pressemelding.

Organisasjonen tror vi står foran en langvarig, krevende økonomisk periode, men at vi likevel blir mindre hardt rammet av inflasjon og rentehevinger enn mange andre land. Noen bransjer vil imidlertid få det tøffere enn andre. Hvis Virkes prognoser slår til, må møbel-, byggevare- og elektronikkbransjen belage seg på en betydelig nedgang, mens dagligvare- og kioskbransjen får høyest vekst i omsetning. Sistnevnte primært på grunn av økte priser på mat og drikke.

Folk flest ser seg nå om etter måter å få husholdningsbudsjettet til å strekke litt lenger. Det betyr blant annet fortsatt vekst i grensehandelen, spår Virke, noe ikke minst handelsnæringen her i distriktet merker konsekvensen av.

Senest denne uke har flere butikker og virksomheter varslet at de stenger eller legger om driften. Det er trolig bare et forvarsel på det vi har i vente i månedene som kommer.

Les også:

Nok en kjent butikk stenger dørene

Mister nærbutikken

Endelig tydelighet

Kongsvinger og Ullensaker flagger nå tydelig at de går for den sørlige motorveiløsningen som også Nye Veier ivrer for, rett og slett fordi det er den samfunnsøkonomisk mest lønnsomme. Det er bare å takke for tydeligheten. Selv om prosjektet fortsatt har med seg fire alternativer. At to av kommunene nå så tydelig toner flagg, er et skritt i retning av en beslutning. Det er på høy tid.